Burgemeester Huijbregts geeft het 100ste Boekstartkoffertje aan Jaimy Veenhuis.
Burgemeester Huijbregts geeft het 100ste Boekstartkoffertje aan Jaimy Veenhuis. Foto: Liesbeth Oukes

Feestelijke bijeenkomst in bibliotheek Hengelo

100ste Boekstart koffertje uitgereikt aan Jaimy Veenhuis

Hengelo - Op 27 mei kwamen kinderen tot en met 2 jaar met hun ouders naar de bibliotheek in Hengelo. Tijdens het feestelijk uurtje kreeg Jaimy Veenhuis (6 maanden) het 100ste Boekstartkoffertje van waarnemend burgemeester mevrouw Huijbregts-Schiedon. Met grote ogen keek Jaimy naar het oranjegekleurde koffertje.

Een jaar geleden sloten Gemeente Bronckhorst en Fokkelien Booy namens Yunio Jeugdgezondheidszorg aan bij het project Boekstart. Ouders van jonge kinderen krijgen op het consultatiebureau te horen dat ze naar de bibliotheek kunnen gaan om daar een Boekstartkoffertje te halen. In dat koffertje staan tips over voorlezen en er zitten spulletjes in voor het kind, zoals een stoffen boekje en een cd'tje met leuke liedjes.

Directeur Wieb Broekhuijsen van Bibliotheek West Achterhoek vindt het een belangrijk programma. "Het blijkt dat een kind wat tot zijn derde tien minuutjes per dag wordt voorgelezen, twee keer zoveel woorden spreekt op zijn derde jaar dan een ander kind. Dat verschil is bijna niet meer in te halen." Onderzoek heeft uitgewezen dat in de Achterhoek 13,1% van de mensen boven de vijftien laaggeletterd is. "Dan snap je hoe belangrijk dit programma is. Het heeft een heel belangrijke preventieve werking. Met voorlezen gebruikt een ouder hele andere woorden dan in het dagelijks leven: 'zal ik je schoentjes dichtdoen' of 'eet je bordje leeg'. Hier gaat het over kastelen en prinsessen en wolken en al die dingen die je niet in het dagelijks leven tegenkomt en die een kind dus een hele andere woordenschat geven dan wanneer je niet voorleest. Dat is belangrijk."

Kim Veenhuis kwam met zoon Jaimy (6 maanden) en dochter Kaylee (2 jaar) naar de bibliotheek. "Ik leest af en toe voor aan mijn dochter. Zij heeft boeken met plaatjes, want voor lange regels heeft ze nog niet echt geduld," lacht Kim. "Ik ben zelf niet zo'n lezer, maar ik vind het voor de kinderen wel belangrijk."

Wieb Broekhuijsen heette de ouders met hun jonge kinderen die naar de bibliotheek kwamen van harte welkom en in het bijzonder Kim Veenhuis met baby Jaimy en burgemeester Huijbregts, die al een rondleiding in de bibliotheek had gemaakt en aangaf veel boeken te kopen en te lezen. Jaimy keek met grote ogen om zich heen, wanneer zijn zus Kaylee het koffertje samen met burgemeester Huijbregts openmaakte. "Gefeliciteerd," lacht de burgemeester. "Ik reik wel eens onderscheidingen uit, maar dit is heel bijzonder."

Na een lekker Boekstartsoesje werd door Jacqueline Terwijn, specialist jeugd en educatie, een gezellig en leerzaam feestje gevierd met liedjes, boekjes, ballonnen, bellenblaas en grote ballen. Een voorproefje van het Baby Café, wat na de zomer in navolging van de bibliotheek in Doetinchem ook in de bibliotheek van Hengelo wordt gehouden. "Voorlezen voor kleine kinderen. Wat ouders daar zien is hoe je je kind betrekt, want je hoeft geen letters te lezen om voor te kunnen lezen. Je kunt ook een plaatjesboek pakken en samen plaatjes kijken en leuke dingen vertellen," besluit Wieb Broekhuijsen.


www.bibliotheekwestachterhoek.nl