Derde plaats voor Joey den Besten. Foto: Henk Teerink.
Derde plaats voor Joey den Besten. Foto: Henk Teerink.

Jaarlijke wegraces in Oss

Podium plaats voor Joey den Besten

Oss - Tijdens het Pinksterweekend werd door Stichting Wegrace Oss de jaarlijkse wegraces georganiseerd op het circuit 'Paalgraven'. Aan de start kwamen de Internationaal Road Racing Championship (I.R.R.C.) klassen, de BeNeCup en NK wedstrijden. Na de races op de 'Varsselring' werd er voor de tweede keer gestreden om de punten in de I.R.R.C supersport en superbike categorie. De zijspannen, supersport en superbike races in de BeNeCup kwamen voor de derde keer in actie dit seizoen.

In Oss kwamen een flink aantal leden van de Hamove aan de start. Onze regio was ook goed vertegenwoordigd bij het talrijke publiek dat kwam kijken naar de coureurs van het uit Hengelo Gld. afkomstige Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) met Joey den Besten en nieuwkomer Jochem van den Hoek. Alle klassen kwamen twee maal aan de start in Oss.

Zoals gebruikelijk wordt er in Oss op zondag altijd getraind voor de startposities van de races op maandag. Na de oefenritten was er ook nog een drie-uurs race met oude endurance motoren, waar zowel de deelnemers als het publiek enorm van genoot.

Op Tweede Pinksterdag werd begonnen met de races van de NK Classics. Hamove lid Jarno Onstenk viel in de eerste race uit en kwam in race twee niet meer aan de start. Veelvoudig Nederlands kampioen Jan Frank Bakker was ongenaakbaar en won beide races. Na de NK Classics kwamen de I.R.R.C. klassen aan de start. Hier komen vooral buitenlandse deelnemers op af met een handjevol Nederlanders, waaronder de uit Halle afkomstige Joey den Besten. Den Besten had het tijdens de eerste race bijzonder moeilijk. Dat kwam mede doordat hij vanwege de weersomstandigheden een verkeerde bandenkeuze had gemaakt. Hij was overigens niet de enige, de race werd op een half natte baan verreden. Joey liet zich niet gek maken en reed zijn rondjes, maar baalde van het uiteindelijke resultaat, hij werd dertiende op grote afstand van winnaar Marek Ceveny uit Tsjechië. De Italiaanse rijder Luca Gottardi gaf hem de nodige tegenstand en werd tweede. Deze twee heren finishten in de tweede race in dezelfde volgorde. Joey reed dit keer een goede race wat hem de derde plaats opleverde. Hamove lid Marcel Zuurbier behaalde een elfde en achtste plaats in deze klasse.

Geen podium plaatsen voor de leden in de I.R.R.C. superbikes. Toch deden ze het niet slecht, want zowel Johan Fredriks als Jochem van den Hoek reden goed. Fredriks werd vierde en vijfde en Van den Hoek deed goede zaken met een achtste en negende plaats. De Belgische rijder Sebastian Le Grelle won de eerste race voor zijn landgenoot Vincent Lonbois. De rollen werden omgedraaid in race twee nadat Lonbois ook nog het ronde record van de vorig jaar gestopte Arie Vos aan flarden had gereden. Beste Nederlander werd Koen Zeelen met twee derde plaatsen.

Kees Kentrop en de uit Oss afkomstige Jeffrey Verhagen wonnen beide races in de zijspannen. Marcel Ritzer en Jurgen Banda onze regionale rijders reden een prima eerste race en pakten punten voor het kampioenschap met een zesde plaats. Helaas kwamen de heren in race twee niet aan de finish. Zij kwamen op kunstgras terecht en daardoor kwam hun span in onbalans en sloegen ze over de kop. Ritzer brak hierbij een sleutelbeen en moet daardoor één of twee races missen. Jurgen Banda hield er niet zo veel aan over maar was een dag na de race zo stijf als een plank.

Chris Nobel uitkomend in de BeNeCup supersport won beide races en deed goede zaken voor het kampioenschap. Veel bewondering was er voor Hamove lid Lesley ten Tusscher. Hij kwam in aanraking met Tim van Ooijen. Daarbij raakte de schouder van ten Tusscher uit de kom en met veel pijn werd hij vierde. Ten Tusscher liet later op de dag zien, ondanks zijn blessure, wat een kanjer hij was. Een tijdje reed hij in tweede positie maar naarmate de wedstrijd vorderde, kon hij het tempo niet aan en liet zich terug vallen naar een vierde plek.

Marcel Zuurbier had een druk dagje want hij reed naast de I.R.R.C. races ook nog mee in de BeNeCup wedstrijden. Hij eindigde de wedstrijden als twaalfde en tiende. Vincent Lonbois die in de tweede race van de I.R.R.C. de winst al na zich toe trok won beide races in het superbike BeNeCup kampioenschap. Peter Schalken werd beste Nederlander, hij werd derde in race één en eindigde een plaatsje hoger in race twee. Johan Fredriks was de beste Hamove rijder met een zesde en vijfde plaats. Daarbij pakte hij waardevolle punten voor het kampioenschap. Evenals Fredriks kwam ook Jochem van den Hoek viermaal aan de start in Oss. Hij reed mee in de BeNeCup om te wennen aan de voor hem nieuwe machine van het Performance Racing Achtehoek. Hij kwam dit weekend voor de tweede keer in actie op de Kawasaki van het team. Nadat hij bij de I.R.R.C. races al tweemaal in de top tien kwam lukte dat Jochem tijdens de BeNecup niet. Hij kwam in de eerste race als elfde over de streep en in de laatste race van de dag reed hij de top tien weer binnen en werd negende.

Het waren twee drukke dagen in Oss met veel race plezier. Voor zowel de deelnemers als toeschouwers. De zaterdag voor Pinksteren werd er in Assen de OW-Cup races gereden. Daar behaalde Hamove lid Cliff Kloots een zesde plaats ondanks een niet geheel genezen gebroken pols.


Henk Bloemers komt MEE

Oost-Gelderland versterken

Doetinchem - Vanaf maandag 15 juni komt Henk Bloemers, voormalig commercieel directeur van de betaald voetbal organisatie De Graafschap, MEE Oost-Gelderland versterken. MEE, de stichting die zich inzet voor kwetsbare mensen met een beperking, is heel blij met de komst van Bloemers.

Directeur-bestuurder Esther Kopmels: "MEE wil helpen om de herkenning van mensen met een beperking te verbeteren en hun deelname aan de samenleving te verbeteren.

Henk Bloemers kan vanuit een heel andere wereld relaties leggen en verbindingen smeden met name richting het bedrijfsleven en andere organisaties. Dat helpt onze dienstverlening te verbreden en kan onze marktpositie aanscherpen."
Ook kan Bloemers helpen om meer bekendheid te geven aan deelmee.nl, het platform om kennis te delen dat MEE heeft ontwikkeld.


www.deelmee.nl