Het Oost-Gelders Symfonieorkest o.l.v. Alexander Geluk. (Foto: Frans Hesselink)
Het Oost-Gelders Symfonieorkest o.l.v. Alexander Geluk. (Foto: Frans Hesselink)

Open repetitie Oost-Gelders Symfonieorkest

Week lang amateurs in de schijnwerpers

Doetinchem - Van 30 mei tot en met 7 juni is de landelijke Week van de Amateurkunst. Dan tonen mensen die in hun vrije tijd aan kunst doen hun kwaliteiten. Het thema is: 'De kleine artiest voor een groot publiek'. De Gruitpoort heeft het initiatief genomen om dit evenement in de Achterhoek handen en voeten te geven. Het resultaat is dat tal van orkesten, koren, dans- en theatergezelschappen, beeldend kunstenaars en schrijvers zich opgaven voor een openbare les of repetitie, open atelier, expositie, presentatie of workshop.

Gemeentes sponsoren
Het concept van de Week van de Amateurkunst is uit Vlaanderen overgewaaid naar Nederland. De Stichting Week van de Amateurkunst (WAK ) organiseert het evenement dit jaar voor de vijfde keer. Vorig jaar werden er in Nederland 1900 activiteiten gepland, waaraan zo'n 16.000 amateurs deelnamen, die circa 65.000 bezoekers trokken.

Thema: 'De kleine artiest voor een groot publiek'

Omdat het concept succesvol blijkt, is dit jaar De Gruitpoort aangehaakt als coördinator. Programmaleider van het Netwerk Amateurkunst van De Gruitpoort, Machteld van der Meij, vertelt: "Wij willen niets liever dan amateurkunstenaars een podium geven. Dit evenement leent zich daar geweldig goed voor. Het fijne is dat Stichting WAK onder andere de landelijke publiciteit verzorgt, bijeenkomsten organiseert voor het WAK-netwerk van coördinatoren en de landelijke opening – dit jaar op 30 mei op de Markt in Sittard – regelt. Wij zijn om de tafel gaan zitten met gemeentes en hebben de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek bereid gevonden om te sponsoren. Voor deze gemeenten en voor de gemeente Montferland coördineren we, samen met Welcom."

Agenda netwerk amateurkunst
In de vier gemeenten zijn zo'n 150 orkesten, koren, toneelverenigingen en dansgroepen actief. Die werden vooral door de inzet van Gruitpoortvrijwilligers Chantal Heuveling en Evelien Verheij per brief en persoonlijk benaderd om zich op te geven. Opgeven kan, nog steeds, via de site van De Gruitpoort. Zo'n vijftig aanmeldingen waren er half mei binnen.

Evelien: "Daarvan komen er ook uit onverwachte hoek. Zoals uit de hoek van de Muziekschool Oost-Gelderland, waar het Oost-Gelders Symfonieorkest (OGSO) zich opgaf voor een open repetitie. En uit de hoek van individuele personen, zoals de Doetinchemse Ria Kooistra (Ria Kooistra Paintings) die een workshop gaat verzorgen en schrijfcoach Maria Menting die met een schrijfkransje van vrouwen intuïtief/creatief gaat schrijven."

Bert Veld, voorzitter van het OGSO: "Ik vind het fantastisch, want het initiatief heeft te maken met jeugd, publiciteit en muziek maken. Bezoekers zijn van harte welkom en in de pauze kunnen ze vragen stellen."

Via www.gruitpoort.nl kan men op de agenda van het Netwerk Amateurkunst precies zien wie er waar en wanneer bezocht kunnen worden.

Machteld van der Meij: "De formule werkt zo goed, dat we bij de start van het volgende seizoen de amateurs weer een podium bieden via onze site."


www.gruitpoort.nl