Annelies van der Kolk, Kirsten Bouman en Jan Engels met de nieuw haan van de Kapel. Foto: Menno Leistra
Annelies van der Kolk, Kirsten Bouman en Jan Engels met de nieuw haan van de Kapel. Foto: Menno Leistra

Gerestaureerd en verguld bij de Schilder^Scool in Zutphen

Haan weer teruggeplaatst op Kapel van Bronkhorst

Bronkhorst - Op vrijdag 22 mei werd de gerestaureerde en vergulde haan teruggeplaatst op de Kapel van Bronkhorst. Deze handeling werd verricht door wethouder Cultuur van de gemeente Bronckhorst Jan Engels en de voorzitter van Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) Annelies van der Kolk.

De haan is in de afgelopen periode geheel gerestaureerd door de leerlingen van de Schilder^Scool in Zutphen. In de werkplaats aangekomen was duidelijk te zien dat er kogelgaten in de haan zaten, misschien nog wel vanuit de Tweede Wereldoorlog en dat er heel veel luchtbuks deukjes eenzijdig in de bol aanwezig waren.

Kirsten Bouman en Sven van Heerde hebben deze spannende klus glansvol geklaard. Beide leerlingen volgen momenteel niveau 3 Schilderen waarbij Kirsten zeer binnenkort haar diploma hoopt te halen. Sven moet het tweede jaar voor niveau 3 nog volgen en zal dit volgend jaar afsluiten.

De Kapel van Bronkhorst is voor de Stichting een waardevol bezit. Gelegen in het midden van het oude stadje Bronkhorst, zeker de moeite waard voor een bezoek, is de Kapel al decennia lang een bijzondere locatie. Met name voor sluiting van een huwelijk is deze een zeer bijzondere trouwlocatie, die zich uitstekend leent voor een unieke sfeervolle trouwreportage.

Verder is er tijdens de periode april tot oktober wekelijks een kunst- en culturele activiteit. Iedere week is er iets nieuws te ontdekken, een andere expositie. Kunstenaars tonen graag hun artistiek werk in de Kapel. Tezamen met de andere activiteiten in en om het stadje trekt Bronkhorst veel toeristen. Voor SOGK is de Kapel een pracht voorbeeld van her- en nevenbestemming van religieus erfgoed.

De SOGK vierde in 2014 haar 40 jarig bestaan en zet zich dus al vele jaren actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland.

Om belangstelling voor monumentale kerken te wekken en om kerkgebouwen in stand te kunnen houden, stimuleert de SOGK het meervoudig gebruik van religieuze gebouwen.

Zij doet dit onder meer door het uitgeven van het kwartaalblad Venster, het stimuleren van belangstelling voor (religieus) erfgoed, beschikbaar stellen van educatief materiaal en lesbrieven voor basisonderwijs.

De SOGK is een neutrale stichting en biedt kerkbesturen de helpende hand bij restauratie en onderhoud. Ook denkt de stichting met kerkbesturen mee over oplossingen als het gaat om dreigend verval van het kerkgebouw door gebrek aan financiƫn.

Een goede en passende herbestemming van een kerk is van cruciaal belang voor een duurzame instandhouding van religieus erfgoed. In bijzondere gevallen kan SOGK kerken in eigendom overnemen als daarmee een bijzonder monumentaal gebouw behouden kan worden voor de toekomst.

Na overname van de kerk in Buren heeft SOGK 19 rijksmonumenten in eigendom, waaronder 12 kerkgebouwen, 1 synagoge en 6 torens.
Het werk van de SOGK wordt onder andere mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de vele trouwe donateurs en hen die de stichting een warm hart toedragen.


www.oudegeldersekerken.nl
www.trouwkapelbronkhorst.nl