De eerste drie van vijf generaties Wuestenenk.
De eerste drie van vijf generaties Wuestenenk.

Het gemoedelijke karakter blijft voorop staan

Vijfde generatie in kapsalon Wuestenenk

Hengelo - Veel ondernemers worstelen met de opvolging en in veel gevallen betekent dat het einde van het bedrijf. Bij kapsalon Wuestenenk aan de Spalstraat in Hengelo is dat geen probleem. Sinds 1 mei is Malou Rietman in de zaak gekomen. Zij is de kleindochter van Jan Wuestenenk en na het voltooien van de opleiding zal ook Silke, dochter van Henriëtte Wuestenenk, in de kapsalon komen werken.

Vijf generaties in een zaak is een unicum. Reden voor Henriëtte Wuestenenk om de archieven in te duiken. Daarbij ontdekte ze dat ze een belangrijk jubileum had gemist. Overgrootvader Evert Jan Wuestenenk stond namelijk per 1 juli 1903 als barbier ingeschreven en zo bleek dat de familie al veel langer dan 100 jaar het kappersvak uitoefent.

Eerst wilde Evert Jan Wuestenenk (1873-1960) zich na een kort verblijf in Duitsland al vestigen in het huidige pand, waar toen kruidenier Voskamp een winkel had. Dat voornemen kreeg geen goedkeuring bij de familie, waarna slager Jansen de Roos hem een pand aanbood (later Bennie Grotenhuys). Evert Jan opende daar Café Flora. Hij bood ook onderdak aan pensiongasten, die bij de zuivelfabriek werkten. Deze kostgangers werden geknipt en geschoren in het café, zodat hij ook als barbier werkzaam was. Daarnaast was hij ook begrafenisondernemer.

Zoon Herman (1905-1995) kwam in de jaren '20 helpen in de zaak, evenals 'kleine' Herman Voskamp, die opgroeide bij de familie. In 1928 verhuisde het bedrijf alsnog naar de tegenwoordige plek aan Spalstraat 2, vanaf toen alleen een kapperszaak. Evert Jan bleef tot zijn dood actief, hij knipte vaak klanten buitenshuis.

Met Jan Wuestenenk (1936) kwam eind jaren '50 de derde generatie als kapper. Jan kan het zich nog goed herinneren: "Ik had al in Goor als kapper gewerkt, na mijn dienstperiode kwam ik met mijn vrouw Alie in de zaak en heb nog een paar jaar met mijn opa gewerkt. Hij werkte ook buitenshuis, ging naar het rusthuis aan de Kastanjelaan om daar de oudjes te scheren en te knippen. Met mijn vader ging ik later naar de gasten van het Hoge Land op 't Regelink. Ik mocht inzepen, vader deed het scheren."

In de oorlog gingen opa en vader naar 't Kervel om onderduikers te knippen. "We verkochten toen ook rookartikelen, maar die had vader in de goot verstopt. Bij een huiszoeking zochten de Duitsers met het geweer in de aanslag hiernaar, maar konden het niet vinden. Wel namen ze een motor van 'kleine Herman' in beslag, die door NSB-burgemeester Visser is meegenomen. Na de oorlog heeft hij deze in Varsseveld weer op kunnen halen."

Herman Voskamp ging als belastinginspecteur werken, maar met de komst van Alie en zus Mientje Wuestenenk kwamen de dames in de kapsalon. Zij hadden allebei eerst bij Pol in Doetinchem ervaring opgedaan. Inmiddels was er een winkel in parfum- en rookartikelen, sieraden en allerlei andere artikelen. Ook was het een bekend adres voor toto- en lottoformulieren en hing het programma en de uitslagen van de voetbalclub Pax aan het raam van de kapperszaak. Een bekend verzamelpunt op de zondagmiddag rond een uur of vijf.

Henriëtte Wuestenenk (1964) deed na de opleiding in Arnhem de eerste drie jaar ervaring op bij kapsalon Desiré in Zutphen en zeven jaar lang bij kapsalon Charme in Wehl. Thuis werd het steeds drukker, maar ouders en grootouders werden een dagje ouder, waardoor het een logische stap was dat ze in 1991 thuis in de zaak kwam en mede-eigenaar werd. Enkele jaren later ging haar moeder Alie wat naar de achtergrond, maar nog steeds kamt zij van een oude dame de haren op. Ook Jan Wuestenenk knipt nog steeds de oude heren: "Maar mijn klantenbestand wordt wel steeds kleiner, want af en toe gaat er een dood. Ik ben intussen 79 jaar, dus zo kan ik het geleidelijk rustiger aan doen. De klanten zijn nog wel trouw. Berend Harmsen is zelfs 90 jaar lang geknipt door ons, dat is in 2003 nog op SBS6 geweest." Tevens knipt Henriëtte al jarenlang twee keer per week in hun eigen kapsalon in woon-zorgcentrum De Bleijke.

Klanten krijgen soms soep, waar vind je dat nog?

Op 1 mei kwam de 23-jarige Malou Rietman de gelederen versterken. Ook dochter Silke Elburg heeft onlangs besloten alsnog voor het kappersvak te kiezen en staat al een aantal dagen in de zaak. Henriëtte is blij met de komst van de twee: "De kapsalon blijft daardoor in de familie, al heb ik een hartstikke leuk team met naast onszelf de kapsters Chantal, Inge en Daniëlle. We volgen trainingen en bijscholingen en gaan mee met de nieuwste trends. Zo onderscheiden we ons met een bijzondere kniptechniek met speciale scharen, waardoor het kapsel langer in model blijft. Bij ons staat altijd de gemoedelijkheid voorop, het dorpse karakter. Klanten krijgen hier soms een kop soep, waar vind je dat nog? Dat moet ook zo blijven.
Ik moet nog wel een aanleiding vinden om een feestje te vieren, nu we het 100-jarige jubileum hebben gemist. Dan maar als ikzelf volgend jaar het 25-jarig jubileum vier."

De jongste van vijf generaties Wuestenenk.