Hentje Bosch uit Vorden maakt graag reclame voor de Tribadlon.
Hentje Bosch uit Vorden maakt graag reclame voor de Tribadlon. Foto: Liesbeth Oukes

Mevrouw Hentje Bosch over In de Dennen

Tribadlon Lionsclub Bronckhorst: 30 mei

Steenderen - Lionsclub Bronckhorst biedt dit jaar financiƫle hulp aan de drie geprivatiseerde zwembaden: In de Dennen Vorden, Het Elderink Hengelo en het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen. Om geld in te zamelen organiseren de Lions een Tribadlon op 30 mei.

Mevrouw Hentje Bosch, geboren en getogen in Vorden, gaat al een jaar of vijftig naar Zwembad In de Dennen en met veel plezier. "Meestal ga ik op de fiets, alleen als het heel hard regent dan ga ik met de auto. Het water is toch nat."

In de Dennen 80 jaar
Het bad bestaat dit jaar 80 jaar, weet ze. "Ik ben in 1935 geboren en het zwembad is in '35 opgericht. Maar toen was het heel anders dan nu. Toen zat er nog geen bodem in. Het was een natuurbad net als in Borculo." Het water was toen koud. "Vooral 's morgens om zes uur."

Natuurbad met koud water
Een particulier uit Vorden had destijds het bad opgericht en opengesteld voor publiek. "Het zwembad in Vorden is fantastisch," vertelt Hentje Bosch enthousiast. Een jaar of drie, vier geleden zijn matten over het bad gekomen, om de temperatuur van het water op peil te houden. "Als je ziet hoe mooi het er bij ligt allemaal en zo schoon en netjes, fantastisch hoor." Ze kan het goed vinden met Timme, Ernst en Sanne. "Het personeel is heel belangrijk en heel goed ook."

Vroege Vogels
De Vroege Vogels zwemmen vroeg in de ochtend hun baantjes. "Om kwart voor zeven liggen wij al in het water," lacht mevrouw Bosch. "Wel jammer dat er niet meer opkomst is. Op ditmoment, het is nog zo koud, komen er tien tot twintig zwemmen." Daar zijn ook mannen bij die voor het werk nog even graag een baantje willen trekken. "Ze zwemmen meestal een kwartier en dan gaan ze er uit." Het is een hecht groepje. Wie ziek is krijgt een kaartje. "Even een steuntje in de rug." Tijdens het zwemmen worden de nieuwtjes uitgewisseld: "De kaakoefening." Aan het einde van het seizoen, op de laatste ochtend komen de Vroege Vogels bij elkaar om te ontbijten. Een gezellig samenzijn aan een gedekte tafel naast het zwembad.

Zwemlessen in de vroege ochtend
De oude badmeester Verstoep gaf destijds de zwemlessen. "Dan kon je 's morgens om zes uur terecht, ook om te lessen. Dat was een goeie, maar Timme is ook leuk hoor!" De zoon van Hentje Bosch kreeg ook zwemles in In de Dennen. "Ook 's morgens vroeg om zes uur. Met een paar buurjongens, die nam ik altijd mee. Toen was het nog niet zo verwarmd, dus hadden ze blauwe lipjes."
De kinderen konden toen ook voor diploma A, B of C oefenen. "Maar nu moeten ze veel meer met diplomazwemmen. Vroeger was het maar een paar baantjes en een rug. B was dan ietsjes meer, dan moest je duiken en bij C was het bordjes van de bodem halen."
Hentje Bosch doet al jaren mee aan de zwemvierdaagse. "Ik weet niet hoe lang ik dat heb gedaan, dan moet ik eerst kijken naar de medailles," lacht ze weer. "In het begin was je de jongste, maar nu ben je gauw de oudste die meedoet." Zwemmen is een goedkope sport, vindt Hentje Bosch. Ze zou het iedereen aanraden.

Tribadlon
De Lionsclub Bronckhorst organiseert de Tribadlon op zaterdag 30 mei, samen met de openluchtzwembaden in Hengelo, Steenderen en Vorden. Deze fietstocht voert, via een aantrekkelijke route, langs de drie zwembaden, waar spetterende en sportieve programma's zijn.


www.zwembad-indedennen.nl