Badmeester Gerard van Aken in zijn bekende witte outfit, jaren 60. Foto G. van Aken
Badmeester Gerard van Aken in zijn bekende witte outfit, jaren 60. Foto G. van Aken

Tribadlon op 30 mei bij openluchtzwembaden Hengelo, Steenderen en Vorden

Oud-badmeester Gerard van Aken vertelt

Hengelo - Lionsclub Bronckhorst organiseert op zaterdag 30 mei de Tribadlon, samen met de openluchtzwembaden in Hengelo, Steenderen en Vorden. De Tribadlon is een fietstocht langs de drie zwembaden. In ieder bad kan worden deelgenomen aan diverse sportieve activiteiten. De opbrengsten zijn voor de zwembaden in Hengelo, Vorden en Steenderen.

De eerste badmeester van het zwembad in Hengelo was Gerard van Aken (80). Veel mensen hebben nog goede herinneringen aan de sympathieke en sportieve man uit Keijenborg, Vanaf de opening in 1965 tot 1984 stond hij langs het bad, altijd onberispelijk in het wit gekleed. Hij gaf zwemles en hielp 8000 kinderen aan een diploma. De opening zelf moest hij missen omdat hij last had van een niersteen. Gerard van Aken vond het een prachtige tijd: "Het is toch een stuk van je leven, maar het was geweldig om te doen. Daarvoor was ik schilder, totdat gemeentesecretaris Van de Griend tegen me zei dat hij een baan voor me had. Ik deed de opleiding zwemleraar in Apeldoorn en heb zo'n 20 jaar aan het bad gewerkt. Eerst was er nog maar één bad. Bij een actie in de jaren 70 bracht de bevolking 100.000 gulden bijeen voor het diepe bad met duikplank. De kiosk zal iedereen zich ook nog goed kunnen herinneren. Ik heb lang samen met Jan van Houte gewerkt.
In de eerste jaren begon ik om 6 uur 's morgens en om half 9 's avonds kwam er nog een groep volwassenen voor zwemles. Maar dat deed ik altijd met plezier. Het was een hele verantwoording, maar het was een heel andere tijd. Het zwembad was toen veel drukker. De kinderen hadden nog weinig andere alternatieven en we haalden soms 100.000 bezoekers in een jaar.
Toch ging het altijd gemoedelijk. Als het rustig was, zei ik tegen de mensen even niet te zwemmen, want dan kon ik soep eten. Maar als het druk was, waren er regels. Ik was niet streng, wel duidelijk.
Bij drukte geen bommetje en niet te snel achter elkaar van de hoge plank af. Na afloop van een seizoen was ik altijd weer blij dat er geen ongelukken waren gebeurd. Ook op de zonneweide hield ik toezicht. Een keer lagen daar twee dames uit Amsterdam topless te zonnen. Dat trok natuurlijk veel bekijks. Ik zei: 'Zover zijn we hier nog niet, dames' en vroeg de dames de beha weer aan te trekken."
Hoogtepunt van het jaar was het diplomazwemmen. Vier keer per jaar mochten kinderen 'afzwemmen'. Van Aken: "Doelstelling was dat de jeugd diploma A en B had behaald als ze van de lagere school kwamen. Als volwassenen afzwommen, was er gekostumeerd zwemmen bij. In totaal heb ik in die jaren 8000 kinderen aan een diploma geholpen. 's Winters deed ik andere werkzaamheden voor de gemeente. In 1984 ben ik gestopt als badmeester en ging ik werken als sportambtenaar. Nog steeds herkennen mensen mij als de badmeester van Hengelo."
De Tribadlon-fietstocht bestaat uit zes etappes en de langste is maximaal 35 kilometer. Starten op 30 mei kan tussen 9.00 en 14.00 uur bij één van de drie zwembaden.


www.zwembadhetelderink.nl