Het Proper-orgel uit 1895 wordt momenteel grondig gerestaureerd.
Het Proper-orgel uit 1895 wordt momenteel grondig gerestaureerd. Foto:

Mogelijkheid om meer te weten te komen over de restauratie tijdens kijkochtend

Restauratie orgel Remigiuskerk

Hengelo - Met de restauratie van het orgel van de Remigiuskerk wordt het laatste stukje van de restauratiewerkzaamheden aan de kerk afgerond. Vorige week startten de werkzaamheden aan het zogenaamd Proper-orgel, genoemd naar de bouwer.

Op zaterdag 28 februari tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u een kijkje komen nemen. Namens het bedrijf dat de restauratie uitvoert is iemand aanwezig om tekst en uitleg te geven over de werkzaamheden. Dit is een unieke kans om wat meer te zien en te horen over het orgel in de Hengelose Remigiuskerk. U kunt ook boven op het orgel kijken maar deze ruimte is alleen toegankelijk via een steile trap. Betreden is geheel op eigen risico.

In 1895 bouwde Proper het orgel. Daarvoor stond in de kerk een orgel uit 1756. In een verslag uit 1857 werd gewag gemaakt van een orgel dat reeds 100 jaar aanwezig was maar niet meer capabel was om de groeiende gemeente op welluidende wijze te begeleiden. Vanaf het begin van de negentiende eeuw ontstonden er aanhoudende klachten over de erbarmelijke staat van het instrument. De kosten voor een grondige reparatie vond men te hoog en in 1894 werd besloten om orgelbouwer Jan Proper uit Kampen opdracht te geven een orgel te bouwen voor de somma van 2.400 gulden. In 1975 is het orgel gerestaureerd en uitgebreid met een aantal registers. Dit maakt dat het orgel op dit moment bestaat uit maar liefst 1.230 pijpen. De pijpen worden op dit moment uit het orgel verwijderd en opgeslagen in een ruimte onder de kerk.

In het kader van de restauratie wordt onder andere het leer op de balg vernieuwd. Het oorspronkelijke leer stamt uit 1896 en is sindsdien nooit vernieuwd. Met de restauratie is een bedrag gemoeid van bijna 60.000 euro.
Mocht u al een voorproefje willen, op www.protestantsegemeentehengelogld.nl zijn foto's geplaatst.