Willem van Dedem: Gelderse Adel op de boekomslag van ‘Hoog geboren’.
Willem van Dedem: Gelderse Adel op de boekomslag van ‘Hoog geboren’. Foto:

Schrijfster Ileen Montijn vertelt over haar boek in Theater onder de Molen

Vorden/Linde - Zondagmiddag 22 februari komt schrijfster Ileen Montijn in het Theater onder de Molen om te vertellen over haar boek: 'Hoog geboren, 250 jaar adellijk leven in Nederland'. Het boek verscheen in 2012 en is meerdere keren herdrukt.

De Nederlandse adel doet weer van zich spreken. Buitenstaanders weten nog steeds weinig van deze vanouds bevoorrechte bevolkingsgroep, die vandaag de dag bestaat uit ruim driehonderd families. Leven zij anders en zijn ze inderdaad 'nobeler' dan andere mensen, zoals sommigen menen?

Ileen Montijn is historica en schrijfster. Zij houdt zich bezig met de geschiedenis van ideeën die het leven van alledag bepalen. In 'Hoog geboren' vertelt zij hoe over de adel is gedacht in de afgelopen 250 jaar en wat het betekent om 'hoog geboren' te zijn. Zij beschrijft de tradities, de clichés en de gemengde gevoelens die daarmee gepaard gaan. Waarom zou één bevolkingsgroep eigenlijk zoveel voorrechten genieten? Hoe zwaar is de druk voor wie daar bij hoort? Een boek over hoogmoed en deemoed, familiegevoel en vaderlandsliefde, glamour en zwarte schapen.

Gevarieerd boek
"Het zijn allemaal heel verschillende verhalen over de adel en het denken daarover. Het zelfbeeld van de adel, trots op de stamboom, het familiegevoel en zo. Maar ook wat ze aten, de eigen moestuin en de familierecepten. Het is gewoon een heel gevarieerd boek, wat niet gaat over specifieke families en specifieke streken," legt Ileen Montijn uit.

"Mijn boek gaat over de adel in het algemeen, verschillende onderwerpen die te maken hebben met de adel en het idee van noblesse oblige, het duelleren en de zwarte schapen. Allemaal verhalen en ja, natuurlijk komen daar ook Achterhoekse families in voor."

Gelderse adellijke families
In het boek zijn bijvoorbeeld verhalen opgetekend van Gelderse adellijke families, zoals de familie Van der Borch van Verwolde en de familie Bentinck van kasteel Middachten. De familie Bentinck is een van de grootste adellijke families van Nederland.

Kaarten en tijden
De lezing start om 15.00 uur. Kaarten kosten 10 euro, kunnen gereserveerd worden via de website of aan de zaal gekocht worden.

Voor informatie, neem contact op met Eelco Schuijl, programmeur Theater onder de Molen: programma@theateronderdemolen.nl. Adres: Lindeseweg 29 te Vorden (buurtschap Linde). Graag tot ziens!


www.theateronderdemolen.nl