Artist impression van het vrieshuis.
Artist impression van het vrieshuis. Foto: Gerwin Nijkamp

Gemeente en Aviko kunnen elkaar helpen

Onze Achterhoekse aardappelenverwerker Aviko in Steenderen wil naast de huidige fabriekshallen een 35 meter hoog en 95 bij 80 meter breed vrieshuis bouwen. Dat is een gebouw van 10 verdiepingen hoog, en groter dan een voetbalveld. Zo'n enorm groot gebouw aan de dorpsrand van Steenderen is natuurlijk geen gezicht. De fotomontage bij dit artikel maakt dat heel erg duidelijk. Het vrieshuis wordt even hoog als onze kerktorens, maar meer dan 10 keer zo breed! In plaats van twee spitse kerktorens zien we voortaan een even hoge maar 95 meter brede 'doos' aan de rand van Steenderen.

Nou kan Aviko dit extreme plan niet zomaar uitvoeren, want volgens het bestemmingsplan mag Aviko aan de rand van Steenderen niet hoger bouwen dan 15 meter. Elke ondernemer die hoger en/of groter wil bouwen wordt door de gemeente doorverwezen naar het Regionale Bedrijven Terrein (RBT) aan de A18 bij Doetinchem. Dat moet de gemeente Bronckhorst dus ook doen met Aviko.

Gemeente lijdt verlies op RBT A18
Het Regionaal Bedrijven Terrein aan de A18 is vanaf 2010 ontwikkeld door vier samenwerkende gemeenten: Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. Het RBT biedt ruimte voor de opvang van bedrijvigheid in de regio Achterhoek. Door de samenwerkende gemeenten is afgesproken dat de in de gemeente Bronckhorst gevestigde bedrijven, die willen uitbreiden, worden verwezen naar het RBT A18.
Helaas is het RBT A18 tot op heden allerminst succesvol: er is veel grond aangekocht en ontsloten, maar er zijn nog steeds bijna geen bedrijven gevestigd. Dat leidt ertoe dat het RBT verlies lijdt: het verwachte exploitatietekort stijgt jaarlijks. De Rekenkamercommisies van de samenwerkende gemeenten hebben daarover onlangs een rapport uitgebracht aan de gemeenteraden. Het verlies wordt nu begroot op € 7,4 miljoen plus een risico van nog eens € 2,3 miljoen.
De gemeente Bronckhorst is voor 20 % deelnemer in het RBT en heeft als verliesafdekking per eind 2014 een bedrag van ruim € 1,5 miljoen moeten reserveren; voor zijn deel in het risico - € 0,5 miljoen - heeft Bronckhorst nog geen reservering gemaakt.
Zijn de inwoners van Bronckhorst die 2 miljoen Euro kwijt? Zoals het er nu uitziet met de zorgelijke ontwikkeling van het RBT: ja. Maar het kán anders!

Aviko-vrieshuis bouwen op het RBT A18
De gemeenteraad van Bronckhorst moet gewoon vasthouden aan de regels van het bestemmingsplan. En vasthouden aan de afspraak om bedrijven die willen uitbreiden te verwijzen naar het RBT A18. Aviko kan zijn enorme vrieshuis uitstekend bouwen op het RBT A18, met de volgens Aviko ideale hoogte van 35 meter. Tussen de productiefabrieken in Steenderen en het vrieshuis op het RBT A18 kan Aviko dan een efficiënte pendeldienst opzetten voor de afvoer van producten. En vanaf het RBT kunnen de afnemers via de A18 en via de binnenvaarthaven van Emmerich de Aviko-producten snel en zonder verkeershinder voor de regio vervoeren naar de eindgebruikers.

"Win-win-situatie"
Het nieuwe vrieshuis bouwen op het RBT A18 is voor Aviko iets minder efficiënt dan de "ideale" oplossing van een vrieshuis in Steenderen. Daar staat dan wel tegenover dat Aviko zich met deze RBT-oplossing een maatschappelijk verantwoord ondernemer toont, die zich realiseert dat de verwoesting van de dorpsrand van Steenderen onmaatschappelijk is.
Dat is winst voor Aviko.

Voor de gemeente Bronckhorst biedt de plaatsing van het Aviko-vrieshuis op het RBT A18 zicht op verkleining van het exploitatieverlies op het RBT.
Dat is winst voor Bronckhorst.

De uiteindelijke keuze is binnenkort aan de gemeenteraadsleden van Bronckhorst. Zo te zien is die keuze eigenlijk helemaal niet moeilijk.


Frank van Heijst
Steenderen


Advertorial

Gratis tuinschets maken

Vorden - Wilt u uw tuin aanleggen of veranderen, maar u weet zelf nog niet goed hoe? Dan is het altijd makkelijk om daarbij advies te krijgen van iemand die er kijk op heeft, iemand die als dagelijks werk heeft het ontwerpen en aanleggen van tuinen in allerlei vormen en maten. Die gelegenheid krijgt u nu bij Weulen Kranenbarg Tuin en Erf in Vorden.

In samenwerking met professionele tuinontwerpers organiseert Weulen Kranenbarg voor de vijfde keer de 'Creëer je droomtuin' Actie. Het idee achter de actie is dat consumenten zich kunnen opgeven om een gratis en vrijblijvende tuinschets te laten maken door een professioneel tuinontwerper.

Deze actie zal gehouden worden in samenwerking met verschillende hoveniersbedrijven uit de regio. De tuinontwerpers kunnen desgewenst ook de uitvoering van het plan voor hun rekening nemen.

Weulen Kranenbarg in Vorden is al jaren hét bekende adres voor allerlei materiaal op gebied van tuininrichting. Het bedrijf verkoopt naast een groot assortiment bestrating, tuinhout, tuinhuizen en veranda's, ook alle bijbehorende accessoires. Hierbij valt te denken aan buitenverlichting, tuinmeubelen, buitenhaarden en waterornamenten.

Voor iedereen die wat wil gaan ondernemen in de tuin is Weulen Kranenbarg dus zeker een adres waar je geweest moet zijn. Het aantal plaatsen voor de actie is beperkt.

Gezien het succes van de vorige keren raden wij iedere geïnteresseerde aan snel te reageren. Voor meer informatie zie advertentie elders in dit blad.