Jos, Dycke en Harm tijdens de officiële overhandiging van het eerste exemplaar.
Jos, Dycke en Harm tijdens de officiële overhandiging van het eerste exemplaar. Foto: Liesbeth Oukes

Openhartig boek over het leven van Boer Jos

Bronkhorst - In de gelagkamer van Restaurant Herberg De Gouden Leeuw kreeg Jos Sloot, bekend als Boer Jos van Boer Zoekt Vrouw 2009, donderdagmiddag 12 februari het eerste exemplaar van zijn boek 'Boer Jos, de dood of de gladiolen' aangereikt door Harm Edens. In aanwezigheid van vrienden, familie en collega-Boer Zoekt Vrouw-boeren gaf Jos een reactie op het waarom van het optekenen van zijn levensverhaal.

Uitgever van FC Klap, Rob Klap nam als eerste het woord. "Anderhalf jaar geleden zijn wij gestart met FC Klap met het prachtige magazine Boer Zoekt Vrouw." Op de eerste cover stonden Jos en Dycke en in het magazine een prachtig artikel over hen. "Maar dat was niet genoeg om het verhaal van Jos te vertellen." De uitgever besloot om een boek te laten schrijven door redacteur Daniëlle Hartemink.

Voor de uitreiking van het eerste exemplaar kwam Harm Edens uit Zutphen naar Bronkhorst. "Jos, wat een eer om oog in oog te staan met een Boer Zoekt Vrouw-boer. Het bijzondere van meedoen aan Boer Zoekt Vrouw, dan verandert je naam ook. Het was eerst gewoon Jos Sloot en toen werd het Boer Jos. En dat is nu een landelijk begrip. Dat vind ik wel fascinerend aan het programma."

Harm Edens vertelde daar op zijn eigen enthousiaste wijze over: de verliefdheid voor Yvonne Jaspers, de schoonmoeders van de eerste seizoenen, de veranderingen in de loop der jaren met tot slot een korte analyse van het huidige seizoen.

Hij vroeg Boer Jos op het podium te komen om een paar vragen stellen over zijn boek. "Waarom zo openhartig?" Jos was kort maar duidelijk: "Alles of niks hè. Half werk kennen we in de landbouw niet. Al pratende ben je met zoveel dingen bezig tijdens het hele schrijfproces. Ga je voor kwaliteit en voor diepgang? Dan moet je gewoon een beetje openhartig zijn."

Door mee te doen aan Boer Zoekt Vrouw liet Jos Sloot al veel van zichzelf zien. In het boek opnieuw. "Het is heel simpel, we hebben het leven in stukjes gehakt, het begint met de geboorte tot aan gisteren toe," legt Jos uit.

Jos Sloot: Het is allemaal zo betrekkelijk

Harm vond het aardig gedetailleerd. "Het is zoals het is. De scherpe kantjes eraf en klaar. Ik ben er onwijs trots op, ik heb een topschrijfster."

Natuurlijk stipte Harm Edens enkele onderwerpen aan, zoals het gaan samenwonen van Jos en Dycke op de boerderij met elk twee dochters, de heftige periode als een van de meiden terug gaat naar haar vader, de grillen van de landbouw wat betreft inkomen en de grootte van gladiolen.

Nog een onderwerp dat in het boek aan bod komt, is het zittend plassen. "Ik wist niet dat het zo'n item was," reageert Dycke verbaasd. Ze legde duidelijk en beeldend uit waarom Jos zittend plast. Jos lacht er hartelijk om. "Sommige dingen is een kwestie van wennen. De eerste zin in het boek is: Het is allemaal zo betrekkelijk."

Harm vroeg tot slot wat het moeilijkst was om in het boek te vertellen. "De impact van een scheiding op kinderen," bekent Jos. "Toch hoort het in het boek." Terugkijkend op Boer Zoekt Vrouw en nu het boek, kan Jos zeggen dat hij heel veel ervaring rijker is. "Dat was ook een onderdeel om het boek te schrijven. Weet maar eens hoe het echt zit!"

Dan is het tijd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen, een mooi moment. Schrijfster Daniëlle Hartemink kreeg van Jos een schoof tulpen.

Tot slot gaf Jos zijn eerste exemplaar van het boek door aan zijn broer Jan. "Er staat veel in wat jij herkent!" Jan gaf Jos een hand en reageerde kort. "Apetrots!"