Veel belangstelling voor plannen kindcentrum Steenderen.
Veel belangstelling voor plannen kindcentrum Steenderen. Foto: Liesbeth Oukes

Veel belangstelling voor plannen kindcentrum Steenderen

Steenderen - De inloopbijeenkomst over het ontwerp van het Kindcentrum Steenderen en omliggende openbare ruimte is goed bezocht. Vele buurtbewoners en andere belangstellenden kwamen woensdagmiddag 21 januari naar Sporthal Het Hooge Wessel om te plannen te bekijken. Medewerkers van alle betrokken partijen waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Architectenbureau ARX uit Hengelo Gld. kreeg de opdracht om het ontwerp te maken van de school, in een consortium met het Achterhoeks Bouwbedrijf Klomps, geen onbekende voor de gemeente Bronckhorst. "We proberen een heel efficiƫnt gebouw te maken, om de kosten beheersbaar te houden, ook voor de gemeente. Er komen zonnepanelen op en we gebruiken de restwarmte van Aviko," vertelt architect Hugo Lenselink, die met architect Eesge Botma aan dit project werkt. "Het interessante van dit gebouw is dat er heel veel verschillende partijen betrokken zijn. Iedereen gebruikt het gebouw op een eigen manier en die overlappen elkaar en soms botsen ze. Daar moet je uitkomen met z'n allen, maar dat is goed gelukt."

Deze middag werden het definitieve ontwerp voor het integraal kindcentrum en het voorlopige ontwerp voor de openbare ruimte, de directe omgeving van de school, gepresenteerd. "Daar kunnen mensen op reageren tot 15 februari," legt Jeffrey Wassink van de gemeente Bronckhorst uit. Er komt op de reacties een terugkoppeling en er zal in het voorjaar een definitief ontwerp worden gepresenteerd. Na de zomer wordt gestart met realisatie en uitvoering. Dit voorjaar gaat de bouw van de school van start, de oplevering is in december.

Een aantal aanwezigen schreven op hun reactieformulier dat zij graag zien dat de hangplek, de JOP wordt verplaatst. Daarnaast werden klachten genoteerd over bier, glas, ratten en stank van de sloot waarlangs straks de nieuwe school wordt gebouwd. "Dat is een punt van overleg met het waterschap, die zegt dat een sloot niet meer beduikerd mag worden dan 50 meter. Er zit al een duiker onder het Avikoterrein en mag daarom niet uitgebreid worden," aldus Richard Waanders, gemeente Bronckhorst. Er is overleg met het waterschap over de mogelijkheden, zoals een fatsoenlijke doorstroming en nogmaals onderzoek naar een verkeerde aansluiting vanaf de Aviko.

Wethouder van onderwijs Jan Engels is politiek verantwoordelijk voor dit project. "Ik vind het een mooi gebouw," vertelt hij. "Waar ik vooral heel blij mee ben is de manier waarop de indeling tot stand is gekomen met alle partijen. Samenwerken, goed overleg en de ruimte optimaal benutten."

Het budget zal hier niet worden overschreden, zo stelt de wethouder. "We hebben een ander manier van aanbesteden gekozen, waarbij vanuit een grof model steeds verder is gedetailleerd. In het hele proces is de aannemer en de architect steeds betrokken geweest, waarbij alle zaken helder zijn. Het gebouw zoals het tot stand komt, daarvan was steeds duidelijk wat het mocht kosten en waaraan het moest voldoen. Het is op een hele goede manier tot stand gekomen."

Samenwerken, overleg en ruimte optimaal benutten

Over de bibliotheek was nog wel wat onduidelijkheid. Navraag leerde dat er een aparte schoolbibliotheek komt, maar dat de volwassenen boeken in de ruimte van het Steenderens Belang een plek krijgen.


www.bronckhorst.nl
www.steenderensbelang.nl