De vrijwilligers en kampioenen werden onder massale belangstelling gehuldigd. Foto: AchterhoekFoto.
De vrijwilligers en kampioenen werden onder massale belangstelling gehuldigd. Foto: AchterhoekFoto. Foto: Gerwin Nijkamp

Nieuwjaarsreceptie bezocht door 350 belangstellenden

Gemeente Bronckhorst eert vrijwilligers en kampioenen

Bronckhorst - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op 5 januari 2015 in het gemeentehuis in Hengelo is met ruim 350 bezoekers druk bezocht.

Voor de tiende keer zijn verschillende kampioenen uit de gemeente gehuldigd. Zij ontvingen uit handen van wethouder Jan Engels een oorkonde, een bloemetje en een cadeaubon. Wethouder Engels maakte ook de Vrijwilliger van het jaar 2014 bekend. Een jury boog zich over de inzendingen, selecteerde de genomineerden en koos de winnaar. Deze eer viel toe aan de stichting De Boerderij uit Zelhem.

Ooit begonnen vrijwilligers in 1983 bij het project De Boerderij in Zelhem met het organiseren van dagbesteding voor langdurig werklozen. Een project om werkloze mensen te laten herintreden in het arbeidsproces is het al lang niet meer. Nu verzorgen de vrijwilligers vooral activiteiten voor ouderen. Per week lopen maar liefst 200 tot 300 mensen bij De Boerderij binnen. Computerles, leren tekenen of boetseren, klussen in de werkplaats, het is slechts een kleine greep uit de activiteiten. De Boerderij is een flexibele organisatie en heeft oog voor de maatschappij. Voor de ouderen in de omgeving vormen de gezellige activiteiten een welkome afleiding en een mooi moment om andere mensen te ontmoeten. Hiervoor betalen zij een kleine bijdrage om de onkosten te dekken. Zonder De Boerderij zou het leven van veel Bronckhorster ouderen rondom Zelhem minder aangenaam zijn.

Een van de andere twee genomineerden was Roll Over Bronckhorst. Elk jaar organiseert de Zonnebloemregio IJsselstreek dit driedaagse wandelfestijn. Dit evenement is speciaal voor mensen die rolstoelgebonden zijn, of niet in staat zijn om zelfstandig te wandelen. De fantastische vrijwilligers van de Zonnebloem maken er ieder jaar weer iets speciaals van voor de circa 400 deelnemers. De Roll Over is een onmisbaar evenement voor onze kwetsbare inwoners en daarom krijgen de vele vrijwilligers van de Zonnebloemregio IJsselstreek een welverdiende nominatie.

De andere genomineerde was Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Jong Gelre Vorden-Warnsveld is een bruisende vereniging voor en door jongeren. En dat al 100 jaar lang. Wat begon als een club voor jonge boeren die excursies organiseerde naar agrarisch interessante plekken, is nu een jongerenvereniging die allerlei activiteiten organiseert. Sport, spel, uitjes, muziek, toneel: dan weer iets voor de gezelligheid, dan weer voor de persoonlijke ontwikkeling. De 130 leden tussen de 16 en 35 jaar komen graag en maken de vereniging samen tot een fijne ontmoetingsplek. Ook jeugd van 11 tot 15 jaar is welkom, zij vormen een aparte tak van de vereniging, maar tellen volledig mee. Deze actieve club draagt bij aan een leefbare plek voor de Bronckhorster jongere.
Omdat de gemeente 10 jaar bestaat in 2015, besloot zij via Facebook aan haar inwoners te vragen wie volgens hen de titel van Vrijwilliger van het Jaar 2014 verdiende. Jong Gelre Vorden-Warnsveld kreeg de meeste vind-ik-leuks en ontving hiervoor de publieksprijs. De prijs is een bronzen haasje van kunstenares Martine van Zwieten uit Hengelo (Gld).

Kampioenen 2014
De volgende kampioenen van Bronckhorst van 2014 zijn gehuldigd: Sabine Wolsink - 2e NK Judo -18; Jette Beek - 2e NK Skeeleren voor pupillen; Jan Weevers - 1e NK Mountainbike, categorie Masters 40+; Marian van Hilst - 1e NK Duathlon lange afstand, 3e EK Duathlon lang (15 km lopen, 60 km fietsen en 7,5 km lopen), 3e NK Triathlon lang 3,8 zwemmen, 180 fietsen en 42 km lopen), Zoƫ Ulkeman - 3e NJK zwemmen; Charlotte ten Pas - 1e NK Toestelfinale Sprong; Peter Beunk - 2e EK Landenwedstrijd zijspan; TTV Vorden - 2e NK Touwtrekken (680 KG); Peter Bergsma - 1e NK Enduro in de klasse EV40 Bond; KNMV VAMC graafschaprijders - 2e ONK enduro; Erwin Plekkenpol - 2e ONK Enduro klasse E3.

De Boerderij winnaar vrijwilligersprijs