Marinus (l.) en Martin Bosch op het terrein waar vele machines staan.
Marinus (l.) en Martin Bosch op het terrein waar vele machines staan. Foto: Liesbeth Oukes

Feestelijke dag voor Bosch Hengelo

Hengelo - Zaterdag 10 januari vierden directie en medewerkers van Loon- en Grondverzetbedrijf Bosch Hengelo BV met alle relaties het 80 jarig bestaan van het familiebedrijf. Martin Bosch schudde als gastheer vele handen en mocht cadeaus in ontvangst nemen.

In 1934 startte de opa van Martin Bosch, Derk Marinus Bosch zijn eigen bedrijf. Derk Bosch had de eerste mobiele dorsmolen die in zijn buurt kwam. Marinus Derk Bosch, de vader van Martin vertelde enthousiast over het jubileum. "Mijn vader is met paard en wagen begonnen. Hout verslepen naar Winterswijk." Nu heet het bedrijf Bosch Hengelo BV. "Ik heb het in de jaren '60 van mijn vader overgenomen, zo'n 35 jaar geleden. Ik was toen 24," lacht hij. "Naar verhouding was het toen ook al een groot bedrijf." Marinus paste het bedrijf niet aan, maar ging wel met de ontwikkeling van zijn tijd mee. Martin nam het bedrijf acht jaar geleden over van zijn vader. "De ontwikkeling van de techniek en elektronica, daar heb ik niks mee, maar het moet wel gebeuren. Ik ben er wel nieuwsgierig naar," vertelt Marinus. Hij weet dat zijn ideeën niet bepalend zijn, omdat de ontwikkeling toch doorgaat. "In ons werk is het niet belangrijk wat je zelf denkt. Je moet altijd denken wat de boer, de klant denkt."

In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot dienstverlener in de breedste zin van het woord. Er zijn tien vaste medewerkers, vijf inhuurkrachten en stagiaires. Naast agrarisch loonwerk voor zowel de veehouderij als de akkerbouw, wordt het bedrijf ingezet voor grondverzet, zoals graaf- en sloopwerk, uitgraven van vijvers en kikkerpoelen en ontgraven van bouwputten en wordt gewerkt in de woningbouw. "De groei van het bedrijf ging heel gestaag, over een hele lange periode. We zijn nogal van de nieuwe technieken en ontwikkeling. We doen eigen innovaties," vertelt Martin Bosch enthousiast. "We hebben zelf een machine gebouwd die mest en kunstmest in een keer in de grond brengt. Dat was vijf jaar geleden, toen er nog niet zoveel animo voor was. Nu, zoveel jaar later wel!" Het bedrijf is vrij actief in innovatie, want ook voor dit jaar heeft de firma Bosch iets nieuws: een speciale machine die mest in dezelfde rijen legt als de maïs moet komen. "We gaan de mest op stroken leggen door de grond heen en die stroken worden opgeslagen via de GPS. Later wordt de maïs met de GPS er exact overheen gezaaid. De maïs komt als het ware in de voedingsbodem te liggen."

De hele dag kwamen gasten om de felicitaties over te brengen. Rondom het bedrijf stonden vele machines opgesteld die te bekijken waren. Jammer dat het zo waaide en regende. In de tent was het goed toeven met een kop koffie of een drankje en als het even droog was, gingen de gasten graag even buiten een kijkje nemen.


www.boschhengelo.nl.