Het authentieke Hanska ‘urgeltjen’.
Het authentieke Hanska ‘urgeltjen’. Foto: Liesbeth Oukes

Bijzonder instrument stond op marktplaats

Het Hanska 'urgeltjen' teruggevonden

Regio - In de Achterhoek was het Hanska Duo een fenomeen. Met het specifieke Hanskageluid en eigenzinnige teksten trad Hans Wonnink met talrijke drummers vanaf eind 1967 vele avonden per jaar op in kroegen en zaaltjes. Tot het overlijden van Hans in 1998. Sinds enkele jaren zorgt de Hanska Showband ervoor dat de nagedachtenis van het Hanska Duo blijft bestaan, al maken zij gebruik van een eigen orgel. Recent is het originele 'urgeltjen' van Hans teruggevonden.

Op marktplaats stond het originele Hanska 'urgeltjen' te koop aangeboden. Na een tip ging Roy Wolbrink, die samen met Werner Willemsen het management van de Hanska Showband is, daar snel op af. Hij was op tijd, het orgeltje staat nu bij hem thuis.

Het Hanska Duo begon met organist Hans Wonnink en drummer Karel Klaassen, later drumden Fred Duyn en wijlen Jan Manschot. "Het klassieke orgeltje was eigenlijk bepalend voor de sound van Hanska, het gaf een uniek geluid," legt Werner Willemsen uit. Hij lacht. "Het ding weegt 140 kilo. Bijzonder is de voetbas, daarmee moet je dan met je voeten ook nog de pedalen bespelen naast het normale toetsenwerk. Dan gingen de schoenen uit, dan was je flexibeler." Nu het orgeltje terug is, vraagt het management zich af: "Wie kan nog voetbassen? Dat zijn er maar heel weinig."

"Het is gewoon leuk dat we het ding terug hebben," benadrukt Roy. "Zullen we het cultureel erfgoed noemen? Hij ging iedere keer mee in de bus, maar het was een zwaar ding dat eigenlijk niet geschikt was om te vervoeren van kroeg naar kroeg en dat ging 250 keer per jaar zo."

De Hanska Showband is nu gevraagd om meer te gaan optreden en dan in een kleinere formatie, in kroegjes. Dan zal ook gebruik worden gemaakt van een lichter orgeltje maar dan wel liefst met voetbas.

"Dat zal een paar keer per jaar zijn om de melodie en de Hanska Sound in leven te houden, want dat is en blijft ons streven!"

'Zullen we het cultureel erfgoed noemen?'