Rick Wolsink, Lizzy, Anouk en Maureen Keurntjes (achterste rij), Pem, Dani, Romijn (midden) en Julian, Tim en Izzy (onder). Foto: Fréderique van den Berg

Rick Wolsink, Lizzy, Anouk en Maureen Keurntjes (achterste rij), Pem, Dani, Romijn (midden) en Julian, Tim en Izzy (onder). Foto: Fréderique van den Berg

Leren typen onder schooltijd

Algemeen

HALLE – Lizzy, Anouk, Pem, Dani, Romijn, Julian, Tim en Issy van de Dorpsshool in Halle hebben hun typediploma gehaald. Dat is op zich natuurlijk al knap maar het bijzondere aan dit typediploma is dat de kinderen van groep zes onder schooltijd typeles kregen en dat de school de lessen heeft betaald. Bij de meeste scholen in Nederland is typeles een keuze en wordt het na schooltijd gegeven en betalen ouders zelf voor de lessen.

Door Mirjam Rensink

“Wij werken op de Dorpsschool anders dan de meeste andere scholen”, legt directeur Rick Wolsink uit. “We werken aan de hand van thema’s, daar worden alle vakken aangekoppeld. Als we bijvoorbeeld bezig gaan met de prehistorie dan komt dat terug bij spelling, bij rekenen, bij gym en bij handenarbeid. We hebben een groot team aan medewerkers die bijna allemaal in deeltijd werken. De vaste leerkracht staat ’s ochtends voor de groep, ’s middags staat er dan een vakleerkracht of een onderwijsassistent voor de klas. Zo hebben de groepsleerkrachten ’s middags tussen 13.00 en 17.00 uur tijd om hun lessen voor te bereiden. Op deze manier krijgen de kinderen heel goed onderwijs.’’

De Dorpsschool Halle heeft naast typeles ook zwemles in het lesaanbod staan. Dat gebeurt ook onder schooltijd en op kosten van de school. Wolsink legt uit hoe het komt dat zijn school geld heeft voor dit soort activiteiten. “Op zich is er genoeg geld in het onderwijs, maar het gaat erom de juiste keuzes te maken. Door goed te begroten kom je al een heel eind. En wij hebben geen bestuursorganisatie boven ons omdat we zelfstandig zijn. Dat scheelt ook zo een ton per jaar die bij ons nu naar de kinderen gaat.”

Op de Dorpsschool in Halle zitten 123 leerlingen en dagelijks zijn er 23 mensen bezig met de kinderen op en rond de school. Die medewerkers werken allemaal een paar uur per dag gericht met kinderen aan een bepaald vak. Hierdoor hebben de vaste leerkrachten meer tijd om de leerlingen persoonlijk te begeleiden.

Voor typedocent Maureen Keurntjes is het de eerste keer dat ze kinderen onder schooltijd typeles geeft. “Ik merk weinig verschil, behalve dat ik normaal gesproken met ouders te maken heb en nu met een leerkracht. De kinderen krijgen elf weken les van mij in blind typen en een beetje in Word, Powerpoint en Exel. Daarnaast moeten ze thuis oefenen, net als bij de typelessen die na schooltijd worden gegeven.”

Gelukkig hebben de kinderen in Halle dat goed gedaan en kwam Maureen Keurntjes als verrassing hun diploma brengen. Er was zichtbare opluchting te zien op de gezichten van de kinderen want het examen was best moeilijk vonden sommigen. “Ik vond het wel echt zwaar”, vertelt Dani. “Elke dag thuis typen, ik vond het lastig om daar elke dag aan te denken.” “Ja, dan gingen mijn broertjes en zusjes lekker tv kijken en dan moest ik typen”, verzucht Romijn. Maar gelukkig kunnen ze thuis hun diploma laten zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant