Carel Coops (r.) schrijft een boek over de Coops Molen, in bezit van Hélène Pellegrini (l.) en Arno Duitshof. Foto: Liesbeth Spaansen
Carel Coops (r.) schrijft een boek over de Coops Molen, in bezit van Hélène Pellegrini (l.) en Arno Duitshof. Foto: Liesbeth Spaansen

Cultuurhistorische kroniek over de Coops Molen

Algemeen

ZELHEM – “De Coops Molen verdient een boek”, vertelt de schrijver van ‘Koren op de Coopsmolen’, Carel Coops. “De molen is ruim tweehonderd jaar oud en was vervallen. Er groeiden zelfs kleine berkenboompjes op! Hij moest dringend gestut worden om instorten te voorkomen.” Precies op het goede moment werd de molen gekocht door Hélène Pellegrini.

“Zij wist een mooie subsidie te verkrijgen van gemeente en provincie en het resterende bedrag door crowdfunding. Vervolgens is de molen keurig gerestaureerd. Hij is dus in ere hersteld en hij draait weer. De naam is Coops Molen omdat hij vele jaren in handen van de familie Coops is geweest. Het is een magische ervaring om naast de geruisloos draaiende molen te staan!”

Het boek gaat over de molen, de familie en de Achterhoek

Bij de molen kun je overigens ook meel kopen. “Om pannenkoeken (Coops Crêpes) te maken, WiekenWegge’, Coops Molen Cake, Coops Cruydt Coeck en Coops Molen Brood”, vult Carel Coops enthousiast aan.

Het boek gaat over de molen, de familie en de Achterhoek. “Voor mij is de Achterhoek speciaal. De familie Coops komt uit de Achterhoek. Ik ben geboren in Doetinchem en heb in Zutphen mijn Middelbare Schooltijd doorgebracht. We hebben elf jaar een vakantiebungalow in Zelhem gehad. Daardoor kwam ik op mijn fietstochten langs de Coops Mölle, zoals de molen toen heette.”

Het boek is binnenkort verkrijgbaar. “Het is bedoeld voor een select gezelschap: voor familie, voor molenlovers en bewoners van de Achterhoek. Voor wie geïnteresseerd is in een regionaal georiënteerde cultuurhistorische kroniek, dan is dit boek een must.”

Het boek is te koop bij Museum Smedekinck in Zelhem, TIP Zelhem, Readshop Zelhem en Bechtle in Gorssel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant