Het gerestaureerde uurwerk is teruggeplaatst. Foto: Ton Rothengatter

Het gerestaureerde uurwerk is teruggeplaatst. Foto: Ton Rothengatter

Kerktorenklok van Hoog-Keppel in een nieuw jasje

Algemeen

HOOG KEPPEL - Sinds 1865 werd de tijd in Hoog-Keppel bepaald door wat de wijzers op de kerktoren van de Dorpskerk aangaven. Maar na ruim 150 jaar achtte de Stichting Gelderse Kerken het toch tijd de grote wijzerplaten van een nieuwe laklaag en vernieuwde wijzers te voorzien. Woensdag 17 november werd het gerestaureerde uurwerk teruggeplaatst.

Om het uurwerk op te kunnen knappen, moest het met een hoogwerker van de toren verwijderd worden. Vervolgens werd het naar de werkplaats van de familie Eijsbouts te Asten gebracht, een bedrijf dat vanwege dit soort werkzaamheden naam heeft opgebouwd. Na enkele weken daar te zijn behandeld kon op 17 november jl. de plaat met vernieuwde wijzers weer teruggeplaatst worden, nu heel modern voorzien van ledlampjes die bij donker de tijd goed verlicht weergeven. Hoog-Keppel is weer bij de tijd, want de dorpsbewoners hebben in die periode de klok gemist, vooral vanuit het naastgelegen zorgcentrum waar vanaf de trainingsruimte actievelingen op een hometrainer de tijd goed in de gaten konden houden. Herstel van de klok was een kostbare kwestie, maar een belangrijke subsidie uit een Rijksmonumenten-potje maakte de financiering mogelijk.


dorpskerkhoogkeppel.nl

De plaat met vernieuwde wijzers is voorzien van ledlampjes die bij donker de tijd goed verlicht weergeven. Foto: Ton Rothengatter
Het gerestaureerde uurwerk wordt met een hoogwerker omhoog gebracht. Foto: Ton Rothengatter
Plaatsing van het gerestaureerde uurwerk. Foto: Ton Rothengatter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant