Werk van kunstenaar Jim Harris wordt ge

Werk van kunstenaar Jim Harris wordt ge"xposeerd in Zelhem. Foto: PR

De Achterhoek door de ogen van Jim Harris

Algemeen

ZELHEM - Wat zou er gebeuren als een zeer bedreven landschapsschilder met een geheel eigen dynamische stijl een jaar lang in de Achterhoek verblijft en daar iedere dag een schilderij vervaardigt? Het antwoord op die vraag is vanaf 9 oktober te zien bij galerie/beeldentuin De Hulenhof aan de Brunsveldweg 2 in Zelhem. Na de opening elke zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en volgens afspraak op andere dagen tot en met 21 november.

De internationaal bekende kunstenaar Jim Harris (Londen, 1968) exposeert daar gedurende zes weken een ruime selectie van zijn Achterhoekse landschappen in een eigentijdse vorm van het impressionisme. Harris kwam in oktober 2020 naar de Achterhoek waar hij in Halle-Nijman als artist in residence een jaar lang een atelier ter beschikking had om het landschap rondom het kleine buurtschap vast te leggen. 

Weer of geen weer: dagelijks trok hij er met de fiets op uit om zo de streek tussen Halle en Doetinchem te verkennen en vast te leggen. Het resulteerde in een prachtige reeks impressies van het Achterhoekse landschap tijdens de wisselende seizoenen die dat landschap een geheel eigen sfeer verlenen. 

Harris koos zijn eerste motief dichtbij zijn atelier in Halle-Nijman: braakliggende akkers die hij in een serie ruig geschilderde doeken vastlegde. Het lijkt een weinig schilderachtig onderwerp, maar Harris weet de diepe sporen die een trekker door de natte aarde heeft getrokken en de rijen stoppels van de geoogste maisplanten in snelle, krachtige bewegingen te vertalen in verf. Het laat zien hoe ervaren hij is om binnen korte tijd de sfeer van een plek weer te geven. Iedere verf­streek is trefzeker, geen moment van aarzeling. Voor Harris is de ambachtelijke kant van zijn kunstenaarschap dan ook van groot belang en benadert hij ieder nieuw onderwerp met eenzelfde gedrevenheid en concentratie. 

Na de zompige akkers verlegde Harris zijn werkgebied steeds een eindje verder en zo ontstonden er in het gebied - ruwweg tussen landgoed de Slangenburg als uiter­ste westelijke punt en het dorp Halle aan de oostzijde - verschillende reeksen land­schappen. Voor de liefhebber van de schilderkunst een waar feest.

Galerie De Hulenhof is de perfecte locatie om de Achterhoekse landschappen van Jim Harris te exposeren. Het ligt niet alleen midden in het gebied dat Harris heeft vastgelegd, het is ook een prachtige historische boerderij met authentiek erf die de twee galeriehouders met veel liefde hebben gerestaureerd.


dehulenhof.nl

Werk van kunstenaar Jim Harris wordt ge
Werk van kunstenaar Jim Harris wordt ge

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant