Buddy Michael Aneca. Foto: PR
Buddy Michael Aneca. Foto: PR

Groen licht voor de Buddy Run Hummelo

Algemeen

HUMMELO - Op 3 oktober 2021 is het zover: dan vindt de najaarseditie van de Buddy Obstacle Run in Hummelo plaats. De vergunning is verleend. Het uitdagende parcours gaat dwars door een natuurgebied vol hindernissen, speciaal gemaakt voor alle niveaus. Of je nou valide of minder valide bent, dat maakt niet uit bij deze obstacle run. “Samen gaan we ervoor. Wij van Battle4Kids kunnen je verzekeren dat je dit niet snel gaat vergeten. Geen Buddy, geen probleem, wij regelen dit voor jou!”, laat de organisatie weten. 

Dit jaar is er keuze uit drie verschillende afstanden: 3,5 km, 7 km of 11 km. De start en finish zijn voor alle afstanden op camping Jena in Hummelo. Starten is mogelijk tussen 9.15 en 13.30 uur en als deelnemer mag je zelf je startvak kiezen. Je kunt nu nog snel jouw zomervoordeel pakken, want na 22 september gaan de prijzen omhoog. Kaarten zijn te koop op www.buddyrun.nl/samen-creeren-en-samen-beleven/hummelo/hummelo-tickets-bestellen. 

De buddyrun is voor iedereen
De Buddy Run is uniek in zijn soort, iedereen kan meedoen. In het parcours zitten ook hindernissen die je met een rolstoel kunt trotseren. Zo staan bijvoorbeeld de bewoners van de Wondere Wereld uit Vorden aan de start en zij strijden ook nog eens voor kinderen met de ziekte Kawasaki.
Dus: ben je of ken je een gehandicapte sporter, geef je dan op via www.buddyrun.nl/samen-creeren-en-samen-beleven/hummelo/hummelo-inschrijven-gehandicapten.

‘Een obstakelrun is geen wedstrijd, maar een evenement ...’


Buddy Michael Aneca
Michael Aneca uit België vertelt waarom hij als buddy gaat meelopen met deelnemers met een beperking. “Ongeveer twintig jaar terug ben ik begonnen met survivalrun en obstakelrun. Ik had nood aan uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Daar is in deze sport geen tekort aan, integendeel. Ondertussen heb ik al heel wat runs achter de rug, zowel recreatief als competitief. Afstanden van 5 tot en met 60 kilometer. Wat wel onmiddellijk opviel was dat je er nooit alleen voor staat. Er is altijd iemand in de buurt die je vol enthousiasme wil helpen als iets niet lukt, of als je het even niet meer aankan. De voldoening die je telkens hebt wanneer je over de finishlijn komt, is onbeschrijflijk. Tijdens zo’n evenement staan ook altijd massa’s mensen te kijken die het geweldig vinden wat de deelnemers doen, maar zelf niet durven meedoen omdat ze denken dat ze dat niet aankunnen. Tot ze horen dat iedereen elkaar helpt, dan zie je die mensen plots ook aan de start staan bij een volgende run, kom je ze tegen op het parcours of spreken ze je aan als ze je zien bij de finish. Helemaal blij dat ze het ook gedaan hebben. Een obstakelrun is geen wedstrijd, maar een evenement waarbij we onszelf uitdagen, grenzen verleggen, vriendschappen smeden en ervoor zorgen dat iedereen de finish haalt. Uiteindelijk zijn we allemaal buddy’s voor elkaar. Buddy zijn is voor mij geen opoffering, het is samen genieten van een geweldige sport en mensen helpen om hun grenzen te verleggen.”

Strijden tegen Kawasaki
“Deze ziekte is de belangrijkste verworven hartafwijking bij kinderen; wanneer de ziekte niet bijtijds behandeld wordt, kan een ontsteking aan het hart ontstaan en met name aan de kransslagaders. De ontsteking kan tot verwijdingen (aneurysma’s) leiden, bloedstolsels met vaatafsluiting en afsterving van een stuk van de hartspier, oftewel een hartinfarct, óf – zij het gelukkig uiterst zelden - een scheuring of ruptuur met acute hartdood als gevolg.” vertelt prof. dr. Taco Kuijpers, kinderarts-infectioloog/immunoloog in het Emma Kinderziekenhuis. Voor de diagnose van de ziekte van Kawasaki bestaat geen bloedtest. Deze ziekte komt niet zo vaak voor en kan eenvoudig gemist worden. De consequenties zijn dan groot.

De Buddy Obstacle Run is een ‘sportieve doorstroomactiviteit’


Kawasaki en COVID-19
Het lijkt er nu op dat ook het nieuwe coronavirus een ontstekingsbeeld bij kinderen kan veroorzaken dat sterke gelijkenis heeft met, zo niet voor een belangrijk deel identiek is aan, de ziekte van Kawasaki. Kortom: onderzoek is hard nodig.

Help mee het bedrag te halen
Daarom staan er al meerdere sponsorteams aan de start van de buddyrun Hummelo om geld op te halen voor dit onderzoek. Bekijk Sponsorteam(s) Buddy Obstacle Run Hummelo voor de ziekte Kawasaki en help de teams mee om het streefbedrag op te halen. Ook COOP Doetinchem Postma helpt een handje mee door de opbrengsten van het statiegeld van de flessen vanaf 1 oktober tot en met 31 december te schenken aan dit goede doel. Dus breng jij een bezoek aan deze supermarkt en zie je de poster, doneer dan je statiegeld of als je hier niet komt, scan dan de code op deze poster en doneer rechtstreeks voor dit onderzoek.

Coronamaatregelen
De Buddy Obstacle Run is een ‘sportieve doorstroomactiviteit’. Het overleggen van een negatieve PCR-test of aantonen te zijn gevaccineerd is niet nodig. Bezoekers en deelnemers dienen wel nadrukkelijk de dan geldende maatregelen op te volgen. Deze maatregelen vind je hier: www.buddyrun.nl/coronamaatregelen. Deelnemers krijgen vlak voor het evenement een e-mail van de organisatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant