Goed bezochte theatervoorstelling ‘Onder invloed!’ in het Kulturhus Vorden. Foto: Karin ten Heggeler

Goed bezochte theatervoorstelling ‘Onder invloed!’ in het Kulturhus Vorden. Foto: Karin ten Heggeler

Onder Invloed! Herkenbaar, handvaten en no nonsens!

Zorg

VORDEN - Iedere jongere komt in aanraking met drank en/of drugs. Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Maar onder druk van vrienden drinken pubers soms meer dan ze willen of dat eigenlijk goed voor ze is. Tijdens de goed bezochte theatervoorstelling ‘Onder invloed!’ van woensdag 28 november in het Kulturhus Vorden, werd alle aanwezige ouders en professionals een spiegel voorgehouden. Hoe herkenbaar was het personage, de bijna 16-jarige Sophie, die een feestje wil geven. Wel of geen alcohol, hoeveel mensen mogen er komen, hoe laat stopt het feestje, et cetera. Van papa mag het, van mama mag het, van iedereen mag het.

Ouders raken in een spagaat door de NIX18 afspraak: kinderen mogen officieel niet drinken maar ondertussen wordt er ‘overal gedronken’. En door alleen maar te verbieden is een open gesprek onmogelijk. In de theatervoorstelling werden door herkenbare sketches ouders handvaten gegeven om te communiceren, bijvoorbeeld door afspraken te maken of vanuit de beweegredenen van hun kind tot een creatieve oplossing te komen.

De avond, aangeboden door Iris in de Buurt (onderdeel IrisZorg) en de gemeente Bronckhorst, kwamen alle dillema’s met pubers over drank en drugs aan bod. Waarom wordt er panisch gedaan over drugs? Is alcohol dan geen drug? Hoe ga je ermee om als je liever niet hebt dat jouw kind al alcohol krijgt, maar een leeftijdsgenootje wel. De hele avond kwam er geen wijzend, belerend vingertje, maar tips hoe hier mee om te gaan. Conclusie eind van de avond: ouders hebben meer invloed op gedrag en beslissingen van hun kind, dan ze zelf soms denken.

Aansluitend aan de theatervoorstelling stelden Emma Berendsen sociaal (jeugd)consulent van de gemeente Bronckhorst en Mary de Jong van Iris in de Buurt zich voor. Emma kun je onder andere benaderen voor zaken zoals energiearmoede, jeugdfonds sport en cultuur, kind pakket, et cetera. 

Mary gaf aan dat ouders/voogden ook Iris in de Buurt thuis kunnen inzetten. Ouders kunnen contact opnemen met alle vragen of zorgen, maar ook bijvoorbeeld om in vriendengroepen met ouders (homeparty) onder begeleiding van een preventiewerker tot afspraken te komen over alcohol, drugs, et cetera.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant