Brandweeroefening van de korpsen Steenderen en Doesburg. Foto: Jaco ter Vrugt
Brandweeroefening van de korpsen Steenderen en Doesburg. Foto: Jaco ter Vrugt

‘Brand’ na oefening bij De IJsselhoeve ‘meester’

Zorg

STEENDEREN/DOESBURG - Op maandagavond 28 november kwamen de brandweerkorpsen uit Doesburg en Steenderen gezamenlijk in actie tijdens een jaarlijks herhaalde oefening. Het gaat dan vooral om de samenwerking tussen beide korpsen te versterken. Dit jaar werd de oefening gehouden bij de IJsselhoeve, waarbij een hoogwerker, drie tankautospuiten, een waterwagen en een Officier van Dienst (OVD) die bij reguliere incidentbestrijding eindverantwoordelijk is, aanwezig waren.

De voorbereidingen waren getroffen voor een grote inzetoefening: een partycentrum met daadwerkelijk uitslaande brand, rieten dak ernaast en meerdere personen nog binnen. De burgemeesters van Doesburg en Bronckhorst waren ook aanwezig om te kijken naar de oefening.

Oefening
Brandweerkorps Doesburg kwamen na een automatische brandmelding aanrijden bij de IJsselhoeve. Er waren ‘uitslaande vlammen uit het raam’, de kok was in paniek vanwege een eerdere brand bij een vorige werkgever.
De aanrijdende brandweerwagen wist inmiddels dat er in de keuken vlam in de pan was opgetreden tijdens het koken en de brandweerlieden denken het vuur onder controle te kunnen krijgen, maar zien bij aankomst de vlammen uit het dak slaan. De kok stond toen al buiten.
Het tweede gealarmeerde voertuig, van brandweerkorps Steenderen kwam. Uiteindelijk werd opgeschaald en een hoogwerker, waterwagen, derde én vierde wagen werden opgeroepen.
De rook verspreidde zich langzaam door het pand. De naastgelegen zaal was verhuurd aan een vriendengroep die na een begrafenis van een vriend aardig in de olie was. Zij wilden niet weg. Voor de ‘lastige’ gasten werd de politie ook opgeroepen.
Andere zochten de een of twee vermiste personeelsleden, die boven de openhaard lagen en onwel geworden waren door koolmonoxide.

Verloop
Vanuit Doesburg, Rheden, Dieren en Steenderen kwamen hulpverleners naar de IJsselhoeve en deden wat het beste was in deze complexe situatie. Alle bewegingen worden geobserveerd en aan het einde van de oefening tijdens de evaluatie besproken.
Oefening is goed verlopen, volgend jaar zal er een oefening gedraaid worden in Steenderen.

Brandweeroefening van de korpsen Steenderen en Doesburg. Foto: Jaco ter Vrugt

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant