Leerlingen van groep 7 van de Meeneschool
staan klaar om aan het verkeersexamen te gaan beginnen. Foto: Mirjam Rensink

Leerlingen van groep 7 van de Meeneschool staan klaar om aan het verkeersexamen te gaan beginnen. Foto: Mirjam Rensink

Verkeersexamen basisscholen in centrum Zelhem

Vervoer

ZELHEM – Gespannen gezichten bij het begin van het verkeersexamen van de Zelhemse basisschoolleerlingen. Bij sporthal De Pol worden eerst de fietsen gecontroleerd door Sven Berendsen van Slotboom Tweewielers en daarna krijgt iedereen rugnummer op en mogen ze een voor een vertrekken.

Door Mirjam Rensink

Ondertussen hebben een aantal ouders die als controleur langs de kant zitten nog een discussie over welke weg in Zelhem nu een voorrangsweg is en welke weg niet. Ook de overgang van de Smidsstraat naar de Hummeloseweg, bij supermarkt Jumbo, is voor veel ouders een moeilijk punt. Moet je je hand uitsteken? Wie heeft daar nu voorrang? “Ik heb gezegd dat hij voor de zekerheid maar gewoon zijn hand moet uitsteken en in ieder geval heel goed naar links en rechts moet kijken”, zegt een moeder.

Moeilijke verkeerssituaties
“Dat is inderdaad een lastiger punt”, zegt Dorien Mulderije van VVN afdeling Bronckhorst. “Net als het oversteken bij De Markt, ook altijd een kruispunt waar iedereen goed moet uitkijken. Maar de meeste kinderen hebben de route al een keer geoefend met hun ouders en zullen weten wat ze moeten doen. De controleurs letten onder ander op of de kinderen hun hand wel uitsteken, voorrang geven als het moet en dat ze goed rechts houden. Ook het stuk over de Doetinchemseweg is voor de kinderen vaak een spannender stuk.”

Voor het praktijkexamen hebben de kinderen al verkeersles in de klas gehad en een theorie-examen gedaan. “Wij bieden deze examens aan en de scholen geven de lessen”, zegt Gerhard ten Have van VVN afdeling Bronckhorst. “Maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de ouders hoe kinderen zich gedragen in het verkeer. Of ze op hun telefoon zitten tijdens het fietsen, of ze wel of geen oortjes in hebben en of ze zich aan de verkeersregels houden.”

Ondertussen controleert Sven Berendsen in razend tempo de fietsen van de kinderen. “Jouw fiets is prima maar het zou beter zijn als je ook verlichting in de banden aanbrengt”, adviseert hij een jongen met een mountainbike. “Ik kijk of de remmen in orde zijn, of de verlichting het doet en of ze een werkende bel hebben”, zegt hij, terwijl hij zich alweer over de volgende fiets buigt. “Gelukkig zijn deze fietsen allemaal in orde. Heel af en toe zien we dingen en dan mag een kind op een fiets van een ander examen doen. Ze krijgen dan een briefje mee met het dringende advies om de fiets voor de veiligheid van het kind in orde te laten maken.”

En dan mag het volgende kind de Vincent van Goghstraat oprijden om te beginnen als zijn rondje door Zelhem. Om de minuut vertrekt er een kind. “Het is niet de bedoeling dat jullie elkaar inhalen”, drukt Dorien Mulderije de kinderen nog even op het hart. “En als je ziet dat ze wel gaan samenklitten, houdt ze dan even tegen bij een controlepost”, adviseert ze de vrijwilligers. “Het is een individueel examen dus ze moeten niet in een groepje gaan fietsen.”

Vrijwilligers
VVN Bronckhorst is blij met de mensen die vandaag zijn gekomen om als controleur te helpen bij dit examen. “Het is heel fijn dat mensen dit willen doen. Maar we zouden nog wel veel meer willen doen, denk bijvoorbeeld aan een training voor ouderen over het veranderende verkeer van tegenwoordig. Daarvoor hebben we mensen nodig met kennis nodig van de verkeerssituatie in Zelhem. Het zou fijn zijn als we een aantal vrijwilligers in Zelhem zouden vinden die dat soort projecten voor Veilig Verkeer Nederland zouden willen uitvoeren in het dorp. In de afdeling Bronckhorst hebben we op dit moment helaas niemand in Zelhem. Dus als mensen interesse hebben kunnen ze zich via de site van VVN aanmelden.”

Leerlingen van groep 7 van de Meeneschool
staan klaar om aan het verkeersexamen te gaan beginnen. Foto: Mirjam Rensink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid