Start IRRC Superbike met nummer 84 Borculoër Thijs Peeters. Foto's: Damon Teerink

Start IRRC Superbike met nummer 84 Borculoër Thijs Peeters. Foto's: Damon Teerink

Road Races Hengelo: enerverende wedstijden, vele bezoekers en stralende zon

Sport

HENGELO - Het was afgelopen weekend druk op het stratencircuit de Varsselring. Onder het genot van prachtig zomerweer en vele toeschouwers werden op zaterdag 11 en zondag 12 mei traditiegetrouw de Road Races verreden. De Hengelose Auto en Motor vereniging organiseerde hiermee zijn 56e editie.

Door Damon Teerink

Zoals al meerdere jaren gebruikelijk bij de Hamove werd het raceweekend op vrijdagavond ingeluid met de rijdersparade. In een bomvol centrum van Hengelo werden de teams en coureurs luid ontvangen door een groot publiek. Hier had iedereen de gelegenheid om een praatje te maken en een foto te scoren met hun favoriete coureur. Een prachtig begin van het spectaculaire weekend.
Maandenlang was de Hamove bezig met de voorbereidingen voor de wegraces. In de laatste weken werd het tempo nog eens opgeschroefd zodat de Hengelose vereniging met al zijn vrijwilligers het circuit en omgeving op tijd klaar hadden.

Motoren klinken
Op zaterdagmorgen klonken de eerste motorgeluiden op de Varsselring. Om half negen mochten de Grand-Prix fietsen uit het verleden, de NK Classic-IHRO het spits afbijten. Elke klasse reed op zaterdag een tweetal kwalificaties, waarin de uitgangsposities werden bepaald voor de wedstrijden. Op zaterdag gingen in de namiddag de lichten op groen voor de eerste races van het weekend. Dit betekende uiteraard veel actie en spannende duels.

IRRC van start
Als vanouds startte het International Road Race Championship (IRRC) zijn seizoen op Achterhoeks grondgebied. Het kampioenschap dat zich alleen concentreert op stratencircuits is een begrip bij de wegraces in Hengelo. Bij zowel de IRRC Superbike als Supersport waren spectaculaire races te zien met daarin ook de Nederlandse successen.
Als gastrijder stond voor het eerst de zeer ervaren coureur Luca Salvadori in Hengelo aan de start. Twee keer over wist de Italiaan zijn Ducati Panigale V4 S als eerste over de streep te krijgen en dat direct met een nieuw ronderecord op de Varsselring. In de eerste race werd hij gevolgd door Lukas Maurer en Come Geenen. Tijdens de tweede race was er Nederlandse trots: Thijs Peeters wist knap tweede te worden na meerdere ronden op kop te hebben gereden. David Datzer maakte het podium compleet met een derde plaats.
De Tsjechische coureur Marek Cerveny Cervený was dit weekend een maatje te groot voor zijn concurrentie. Beide IRRC Supersport wedstrijden wist hij vanaf pole position met een voorsprong op zijn naam te schrijven. Dit deed hij beide keren voor zijn landgenoot Petr Najman en voor Performance Racing Team Achterhoek rijder Ilja Caljouw. Een goed resultaat van de Nederlander, die tijdens de kwalificaties op zaterdag nog stevig ten val was gekomen.

Nederlandse successen
De eerste race om het BeNeLux Trophy Superbike werd met overtuiging gewonnen door thuisrijder Thijs Peeters. Hij leidde van begin tot eind en werd hierbij gevolgd door David Datzer en Come Geenen. Hetzelfde kunstje herhaalde Peeters in de tweede race door wederom met een flinke marge te winnen voor de twee Belgische coureurs Come Geenen en Yan Ancia.
Op zaterdagnamiddag reed de BeNeLux Trophy Supersport zijn eerste wedstrijd van het weekend. Podium was er hier voor Ilja Caljouw, die knap derde werd. Vóór de PRA-rijder finishten de Tsjech Marek Cervený die met een ruime marge de zege behaalde en de Noord-Ier Derek Mc Gee. Laatstgenoemde won op zondagmiddag de tweede wedstrijd van het weekend, voor de Nederlanders Ilja Caljouw en Nelon Racing coureur Kevin Mos op de Honda-machine. Een dertiende plaats in de eerste race en een achtste plaats in race twee zijn er Voor Wesley Ankersmid die hiermee een druk weekend afsluit. Voorzitter van de Hamove Hessel Lubbers wordt achttiende en vijftiende.

Spannende wedstrijden
In de NK Classic-IHRO was het Jeffrey Vermeulen die twee keer de grootste bokaal mee naar huis mocht nemen. Dit deed hij in beide races voor Jan Frank Bakker op zijn BSA Goldstar. Ed Tieleman werd derde in de eerste race en Guust van Gool mocht in de tweede wedstrijd de laatste podiumplaats in beslag nemen.
In de spectaculaire Camathias Cup, waar de spannen uit het verleden over het asfalt razen, zagen we een tweetal spannende wedstrijden. Een daarvan was op zaterdagmiddag. Hier was de winst na een zinderend gevecht voor het duo Bouman/Klinker. Daarachter eindigde de familie Reichmuth uit Zwitserland en op de derde plek was het de combinatie Vermeulen\Klinker. In race twee waren het Noel/Dehouck gevolgd door de Zwisters Reichmuth met daarachter Walters/Thomas

Belgian Twin
Ook in de Belgian Twin Trophy ging het er stevig aan toe. Beide keren was het de Belgische Aprillia RS660 coureur Sander Claessen die als winnaar over de finishstreep kwam. In de eerste race mochten Jamie Williams en Gauthier de Hert hem volgen op het podium. Tijdens de tweede race was het gevecht aanzienlijk heftiger, waarbij Jamie Williams met een klein verschil tweede werd. Ditmaal was de derde plek voor Nicky de Wit. In de tweetakt categorie was het Jarco Grotenhuis die met zijn Yamaha TZ250 de winst wist te behalen. Dit gebeurde voor Chris Meyer en Jimmy Lafineur.
De eerste race voor de Northern Sidecar Cup werd gewonnen door de Nederlandse/Duitse combinatie Streuer en Kolsch. Zij werden gevolgd door het duo Talens en Vissenberg met daarachter op plek drie Reeves en Wilkes. De allerlaatste van race van het programma werd gekenmerkt door een heftig eenzijdig ongeval van een zijspancombinatie. Hierdoor werd de laatste wedstrijd van de zijspannen geannuleerd. Uiteraard niet hoe de Hamove zijn evenement had willen afsluiten.

Dank
De vereniging bedankt al haar vrijwilligers voor hun fantastische inzet en harde werk voor, tijdens en na het evenement. Zonder al deze fanatiekelingen was het organiseren van een evenement zoals dit niet mogelijk geweest. Daarbij dankt de Hamove ook de buurtschap rondom de Varsselring voor alle medewerking en vertrouwen. En niet te vergeten het grootse publiek dat in Hengelo een mooi motorsportweekend heeft kunnen beleven.

Voorzitter van de Hamove Hessel Lubbers deed mee tijdens de BeNeLux Trophy Supersport.
Zijspanduo Streuer en Kolsch blij met hun winst.
De IRRC Supersport klaar voor de start met links nummer 14 Ilja Caljouw.
Vele toeschouwers bij de wegraces in Hengelo.
Thijs Peeters blij met de winst in de BeNeLux Trophy Superbike.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant