Joris Nieuwenhuis. Archieffoto: Luuk Stam
Joris Nieuwenhuis. Archieffoto: Luuk Stam

Nieuwenhuis wint voor het eerst in profbestaan een ‘televisiecross’

Sport

MERKSPLAS/ZELHEM – Op een zwaar modderparcours in het Belgische Merksplas heeft veldrijder Joris Nieuwenhuis (27) uit Zelhem zaterdagmiddag de grootste profoverwinning uit zijn carrière binnengesleept. In de zogeheten Aardbeiencross – meetellend voor het Superprestigeklassement – kwam Nieuwenhuis na een wedstrijd van ruim een uur getekend door de modder als winnaar over de finish. Dat deed hij met maar liefst 1.36 minuut voorsprong op de nummer twee, de Belg Eli Iserbyt. Diens landgenoot Niels Vandeputte legde kort daarachter beslag op de derde plaats.

Door Luuk Stam

Voor Nieuwenhuis was het zijn eerste overwinning als prof in een van de klassementscrossen, wedstrijden van het hoogste niveau. Zowel op de Belgische televisiezender Sporza als op Eurosport was zaterdagmiddag te zien hoe de Zelhemmer de door de vele regen zeer zware omstandigheden volledig naar zijn hand zette. Moest hij vorige week in Niel (België) met een tweede plaats nog zijn meerdere erkennen in Iserbyt, nu eindigde zijn naaste concurrent op ruime achterstand en was Nieuwenhuis afgetekend de beste. “Het is mijn eerste tv-cross die ik win als prof”, vertelde hij na afloop voor de camera’s van Sporza. “Dat is enorm speciaal.”

Overstap
De Zelhemmer richt zich sinds ruim een jaar volledig op het veldrijden, de sport waarin hij in 2017 het wereldkampioenschap bij de beloften (onder 23 jaar) wist te winnen. Vervolgens was hij vier jaar actief als profwielrenner, Nieuwenhuis reed onder meer twee keer de Tour de France. Met de overstap van team DSM naar het Belgische team Baloise-Trek Lions keerde hij vorig najaar terug naar zijn oude liefde, het veld. “Ik ben erachter gekomen dat het bestaan als wegwielrenner niet past bij wie ik als persoon ben”, zei hij daar toen over. In het veldrijden vond hij het plezier terug: “Ik vind het weer heel leuk, kijk uit naar elke wedstrijd.”

Afgelopen week nog verlengde Nieuwenhuis zijn contract bij Baloise-Trek Lions met twee jaar. De overstap lijkt zich dan ook uit te betalen. De overmacht waarmee de Zelhemse veldrijder zaterdag in Merksplas won, doet vermoeden dat hij later dit jaar ook kan strijden om de winst als wereldtoppers Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock aan de start verschijnen. De ‘grote drie’ van de laatste jaren reden een lang seizoen op de weg en beginnen pas in december aan hun veldritseizoen. Nieuwenhuis kijkt vooral naar zichzelf en put veel vertrouwen uit zijn overwinning, zo liet hij Sporza weten: “Dit laat zien dat ik goed bezig ben, ook met trainingen en alles daaromheen. Ik ben hier heel blij mee.”

Veel tijd om de overwinning te vieren was er zaterdag overigens niet, want zondag stond Nieuwenhuis alweer aan de start van de wereldbekerwedstrijd in het Franse Troyes. In Frankrijk reed hij opnieuw naar een podiumplek, al moest hij dit keer genoegen nemen met plek drie. De winst ging in Troyes naar Eli Iserbyt, tweede werd Lars van der Haar. 

Komend weekend in Kortrijk (België) en Dublin (Ierland) zal Nieuwenhuis niet aan de start staan. Zijn volgende wedstrijd is de Superprestigecross in het Belgische Boom op zaterdag 2 december. Het veldritseizoen loopt door tot in februari, het zwaartepunt ligt traditioneel in de kerstperiode met zeven grote crossen in tien dagen. Het wereldkampioenschap vindt op zondag 4 februari plaats in het Tsjechische Tabor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid