Het Nederlandse team als Europees kampioen op het podium tussen de teams van Groot Brittannië en Frankrijk. Foto Rik Claeys
Het Nederlandse team als Europees kampioen op het podium tussen de teams van Groot Brittannië en Frankrijk. Foto Rik Claeys

Hermans, Keuben en Bax veroveren Europees goud

Sport

TeamNL winnaar landenwedstrijd Sidecarcross of Nations

Door Willy Hermans

CINGOLI - Het Nederlandse team zijspancrossers heeft de Europese titel weten te prolongeren door in het warme Italiaanse Cingoli de landenwedstrijd Sidecarcross of Nations te winnen. Ze troefden het verrassende Groot-Brittannië en Frankrijk af. Tot het team van zes Nederlandse winnaars behoorden de Achterhoekers Koen Hermans en Justin Keuben.

TeamNL behoorde vooraf al tot de favorieten want met de koppels Bax/Cermak, Hermans/Van den Bogaart en Keuben/Van de Wiel had Nederland de nummers 2, 3 en 6 van het WK-klassement in de gelederen. Toch kostte de overwinning meer moeite dan verwacht.
Bij de Sidecarcross of Nations worden drie manches verreden waarbij in elke manche twee zijspannen per land rijden. De eindklasseringen worden opgeteld en wie het minste punten heeft is winnaar, waarbij het slechtste resultaat niet meetelt.

In de eerste manche reden Keuben/Van de Wiel lange tijd op kop. Bax/Cermak hadden een slechte start en moesten aan een inhaalrace beginnen. Dat lukt op imponerende wijze. Vooraan leek wereldkampioen de koplopers Keuben/Van de Wiel te belagen maar bij een inhaalpoging raakten ze elkaar waarbij Vanluchene/Bax ten val kwamen en de strijd moesten opgeven. Hiermee viel België als concurrent af.
Het Britse duo Foden/Humphrey werd de lachende derde en kwam als eerste over de streep voor Bax/Cermak en Keuben/Van de Wiel. Nederland nam daarmee de leiding met vijf punten voor Groot-Brittannië met elf en Frankrijk met negentien punten.

In de tweede manche pakten Keuben/Van de Wiel wederom de kopstart met op hun hielen de Fransen Auvray/Musset en de Letse gebroeders Lielbardis. Hermans/Van den Bogaart hadden een slechte start en moesten van achteruit naar voren zien te komen.
Keuben/Van de Wiel verloren de koppositie toen Van de Wiel in een bocht uit de bak viel. Het duo kon toch verder en bereikte een keurige derde plaats achter Lielbardis/Lielbardis en Auvray/Musset. Voor Hermans/Van den Bogaart liep de manche slecht af toen ze in zesde positie drie ronden voor het einde weer eens stilvielen, zoals vaker dit seizoen.
In de tussenstand had Groot-Brittannië nu de leiding met 23 punten voor Nederland met 26 en Frankrijk met 27 punten.

Een spannende derde manche moest de beslissing brengen. De Nederlandse zijspannen gingen voortvarend van start in de wetenschap dat goede klasseringen nodig waren. Hermans/Van den Bogaart gingen er als snelste vandoor, al snel gevolgd door Bax/Cermak, Foden/Humphrey, Steegmans/Steegmans en Wilkinson/Millard. Het bleef dus oppassen voor de Engelse combinaties. Na vier ronden namen Bax/Cermak de leiding en wisten de verrassend sterke Foden/Humphrey de tweede plaats te veroveren. In de laatste ronde kregen Bax/Cermak te maken met pech en wisten Foden/Humphrey zelfs weer de koppositie over te nemen en ook deze manche op hun naam te schrijven.
Hermans/Van den Bogaart finishten als tweede voor de andere Britten Wilkinson/Millard. Gelukkig voor Nederland wisten Bax/Cermak nog wel als vierde te eindigen en dat was voldoende om de Sidecarcross of Nations net als vorig jaar op naam van Nederland te schrijven en dat zonder een manche te winnen.

Voor Justin Keuben uit Wehl was het de eerste prijs in de zijspancross. Koen Hermans was ook 2018 en 2022 lid van het team dat de landenwedstrijd won. Zijn derde plaats in het WK-klassement viel misschien wat tegen maar met de Nederlandse en Europese titel won hij wel twee andere mooie prijzen.
Het seizoen 2023 zit er nu op voor de zijspancrossers die zich komende winter weer op gaan maken voor een spannend jaar 2024 met nieuwe kansen!

Eindstand Sidecarcross of Nations, Cingoli (vijf beste resultaten):
1. Nederland 14 punten, 2. Groot Brittaniië 17 punten, 3. Frankrijk 24 punten, 4. Estland 54 punten, 5. Letland 54 punten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid