Veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem kan zondag rekenen op heel wat Achterhoekse aanmoedigingen tijdens het WK veldrijden. Archieffoto: Luuk Stam

Veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem kan zondag rekenen op heel wat Achterhoekse aanmoedigingen tijdens het WK veldrijden. Archieffoto: Luuk Stam

Joris Nieuwenhuis kijkt uit naar WK veldrijden

Sport

Bus vol Achterhoekse supporters trekt zondag naar Hoogerheide

Door Luuk Stam

ZELHEM – In de agenda van de Zelhemse veldrijder Joris Nieuwenhuis (26) staat zondag 5 februari al lange tijd met rood omcirkeld. Komende zondag vindt in het Brabantse Hoogerheide het wereldkampioenschap veldrijden plaats. Voor Nieuwenhuis is dit de belangrijkste wedstrijd in het eerste seizoen waarin hij weer volledig veldrijder is. Afgelopen najaar maakte de Zelhemmer de overstap van de weg – hij reed in zijn vier jaar als profwielrenner onder meer twee keer de Tour de France – naar het veld.

Nieuwenhuis kan de strijd om de medailles bij het veldrijden zondag met vertrouwen aangaan, afgelopen zondag (29 januari) eindigde hij nog als derde tijdens de afsluitende wereldbekerwedstrijd in het Franse Besançon, achter landgenoot Mathieu van der Poel en de Belg Laurens Sweeck. De podiumplek was een nieuwe opsteker na een seizoen met ook al top 10-plaatsen bij onder meer het EK in Namen (4e) en in de wereldbekerwedstrijden in Beekse Bergen (4e), Overijsse (5e) en Hulst (5e).

Wisselvallig 
Toch moest de Zelhemmer – die komende zondag zijn vierde WK bij de elite rijdt – af en toe ook genoegen nemen met een plaats buiten de eerste tien. Zo eindigde hij als veertiende bij de wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Benidorm (zondag 22 januari). “Het gevoel is de laatste tijd een beetje wisselvallig”, zegt Nieuwenhuis daar zelf over. “Ik wissel hele goede wedstrijden af met mindere. Ik kijk in ieder geval heel erg uit naar het WK en ik vind het ook enorm tof dat er een grote groep Achterhoekers komt kijken.”

Nieuwenhuis doelt op de bus vol supporters, die komende zondagochtend vanuit zijn thuisregio vertrekt richting het Brabantse Hoogerheide. De Achterhoekers hopen op een titanenstrijd met een hoofdrol voor de Zelhemmer, al zal hij het op moeten nemen tegen topfavorieten Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert, die er afgelopen zondag in Frankrijk niet bij was. “Onze Joris kan alle support gebruiken!”, klinkt het strijdvaardig. “We willen hem met zoveel mogelijk Achterhoekers naar de eindstreep juichen.”

Gemoedelijk
Al eerder trok er een afvaardiging uit de regio naar de crossen waar de Zelhemmer deelnam, veel van de supporters weten dus al wat ze kunnen verwachten. “Zo’n WK veldrijden meemaken is een echte belevenis”, laten de organisatoren weten. “Met fans van over de hele wereld - vooral veel Belgen - die naar Brabant afreizen om hun helden aan te moedigen. De sfeer is gemoedelijk en gebroederlijk, er staat een feesttent en de biertap draait overuren!”

Van die biertap zal Nieuwenhuis weinig meekrijgen, maar als het aan de supporters ligt van de Achterhoekse aanmoedigingen des te meer. In de bus zijn nog enkele plekken vrij. De bus vertrekt zondagochtend vroeg en rijdt via Doetinchem (7.45 uur, Albert Heijn Rozengaardseweg), Zelhem (8.05 uur, Stationsplein) en Hummelo (8.30 uur, café FF naar Steef) naar Hoogerheide. De busreis kost 25 euro per persoon. Dit is exclusief de entree ter plekke. Aanmelden kan via busnaarjoris@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant