Janni Lijftogt uit Vorden is blij dat ze de stap naar een gezonde leefstijl heeft gezet. Foto: Lise Middelkoop

Janni Lijftogt uit Vorden is blij dat ze de stap naar een gezonde leefstijl heeft gezet. Foto: Lise Middelkoop

‘Samen sta je sterk, samen sporten verbindt’

Sport

Combinatiefunctionarissen starten challenges

BRONCKHORST – Wie graag anders wil leven, maar niet weet hoe te beginnen, kan zich melden voor een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Een GLI-traject is een verzamelnaam voor programma’s waarin mensen advies en begeleiding krijgen over gedragsverandering, gericht op een gezonde leefstijl. De programma’s bestaan uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding. Alleen volwassenen met een BMI hoger dan 25 en een verwijzing van de huisarts kunnen deelnemen. Deelname wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar vraagt ook een sterke motivatie. In Bronckhorst zijn verschillende programma’s te volgen. Ga daarvoor naar de huisarts om meer informatie te vragen. Ook op de website www.loketgezondleven.nl staat een overzicht van GLI-aanbieders in de gemeente Bronckhorst.

Gezonde leefstijl
Voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen waar het kan, dat is in de basis een gezonde leefstijl. Het klinkt zo eenvoudig, helaas blijkt dat het soms veel moeite kost om deze leefstijl eigen te maken en vooral te behouden. Een gezonde, actieve leefstijl kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Het deelnemen aan sport en bewegen helpt om fit en vitaal te blijven en lekker in je vel te zitten. Ook actief zijn in het dagelijks leven draagt bij aan een gezond leefpatroon. Inwoners die meer willen bewegen en hun leefstijl willen aapassen kunnen in de gemeente Bronckhorst kiezen uit een aantal initiatieven.

Wandelchallenge De Pas Erin 
‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is de gedachte achter de wandelinitiatieven in Bronckhorst. Op veel plekken wordt er op eigen initiatief, maar ook onder begeleiding gewandeld. Net als voorgaande jaren zullen ook dit voorjaar verschillende challenges worden gestart door het team combinatiefunctionarissen van de gemeente Bronckhorst. Deze challenges zijn met name voor de beginnende wandelaar. In twintig weken wordt opgebouwd naar een stevige wandeling van een uur, ongeveer vijf kilometer. Wie nu al wil beginnen met wandelen, kijkt in de Fitgids 55+, te vinden op de website van de gemeente.

SportStart 
Door oud-deelnemers van de GLI is SportStart ontstaan. Dit is een groep die elke woensdagavond met ongeveer vijftien deelnemers in beweging komt. Er komen verschillende sport- en spelvormen aan bod. Er heerst een ontspannen maar fanatieke sfeer en iedereen kan meedoen! SportStart is elke woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in Sporthal Het Jebbink in Vorden.

Beweegmakelaar
Wie vragen heeft over één van de bovenstaande onderwerpen of op zoek is naar een passend beweeg- of cultuuraanbod in de gemeente Bronckhorst, neemt contact op met beweegmakelaar Lise Middelkoop, l.middelkoop@bronckhorst.nl of 0575 750 250.

Betere conditie en meer sociale contacten
Janni Lijftogt uit Vorden is een van de deelnemers bij het Slimmer traject van Fysiotherapie Jansen van den Berg in Vorden. Na een half jaar heeft het programma haar al veel opgeleverd: “Ik ben veel bewuster gaan leven en zit lekkerder in mijn vel.” Janni is altijd actief geweest, maar de laatste tijd merkte ze toch dat verkeerde gewoonten steeds meer normaal werden. “Daarom ben ik blij dat ik, via een verwijzing van de huisarts, mee mocht doen aan het Slimmer-programma. Soms heb je gewoon een duwtje in de goede richting nodig of die bekende stok achter de deur. We kwamen elke week bij elkaar en werden begeleid door een leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtiste. Het programma is laagdrempelig en de professionals zijn erg betrokken, dat wekt vertrouwen”, aldus Janni.

De onderwerpen die besproken worden zijn naast voeding en bewegen, ook ontspanning, slapen en bijvoorbeeld stress. “We weten allemaal wat niet goed voor ons is, maar probeer dat maar eens te veranderen”, zegt Janni lachend. Na een half jaar sporten onder begeleiding is Janni zelf gaan tennissen bij OldStars tennis op het tennispark van Vorden en doet ze daarnaast mee aan SportStart in de sporthal.

Janni is blij dat ze de stap heeft gezet en weet ook hoe ze een terugval moet voorkomen. “Ik wil me niet meer zo voelen als voor mijn deelname aan dit leefstijlprogramma. Ik ben heel erg blij met wat ik nu al heb bereikt. Gewoontes veranderen is een hele klus en vergt veel discipline. Samen is én veel gemakkelijker én gezelliger. Je stimuleert elkaar. Ik raad het iedereen aan.”

Een gezonde en een actieve leefstijl, je staat er niet alleen voor!


www.bronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid