Een aantal van de OldStars met staand derde van links Diny Ligtenberg en staand tweede van rechts Loet Baard. Foto: PR

Een aantal van de OldStars met staand derde van links Diny Ligtenberg en staand tweede van rechts Loet Baard. Foto: PR

Old Stars tennis houdt krasse knarren mobiel

Sport

De derde helft is ook nog eens goed voor de contacten

Door Herman Vrielink

VORDEN - Op de tennisbaan van VTP in Vorden is het elke dinsdagochtend een drukte van belang. Dan komt een veertiental zestigplussers bij elkaar voor een potje OldStars tennis: tennissen voor ouderen met aangepaste regels. Het doel is om ouderen mobiel te houden maar ook de sociale contacten zijn van groot belang.

Steeds meer ouderen willen wel blijven sporten, maar doen het niet (meer). Dit komt niet alleen door fysieke ongemakken. Vooral ook een onvoldoende passend aanbod weerhoudt hen. Ouderen benaderen sport en bewegen namelijk op een andere manier. Het gaat ze niet per se om winnen maar juist om anderen te ontmoeten en mee te doen. Daarom zijn het Nationaal Ouderenfonds en de KNLTB begonnen met OldStars tennis.
Het OldStars tennis in Vorden is geïnitieerd door de gemeente Bronckhorst, vanuit het Ouderenfonds. Uit onderzoek blijkt dat de deelnemers aan OldStars spelvormen zich fitter voelen dan voorheen. Ook geven de resultaten aan dat deze ouderen onderdeel van ‘hun vereniging’zijn. De OldStars (deelnemende ouderen) raken vaak bevriend met elkaar en genieten net zoveel van die onderlinge contacten als van het spel zelf.

Twee keer stuiteren
Eén van de eerste en oudste deelnemers is Diny Ligtenberg (82) uit Zutphen. We vragen haar hoe ze in Vorden terecht is gekomen om te tennissen. “Ik ging altijd met mijn kleinzoon mee naar tennisles en ook mijn schoondochter speelt al jaren in Vorden. Zo kwam ik met VTP in contact. Vroeger heb ik veel turnlessen gegeven en ik heb ook nog zes jaar getennist. Daar moest ik om gezondheidsredenen in 2010 mee stoppen”, zegt Diny.
“Maar OldStars tennis is op een ander niveau en dat gaat prima. We spelen met een zachtere bal dan met gewoon tennis en de bal mag twee keer stuiteren. We slaan onderhands op. Ik vind het van belang dat ik nog wat lichamelijke inspanning verricht, maar ook de ‘derde helft’ is belangrijk. Na afloop drinken we met z’n allen koffie en dan kom je gemakkelijk aan de praat met de andere deelnemers”, aldus de enthousiaste Diny.

Actieve levensstijl
De leiding berust bij Loet Baard (73) die vroeger een tennisschool had voor ‘prestatieve jeugd’. Hij werd benaderd door de gemeente Bronckhorst om een actieve levensstijl te promoten. Achter elke oefening die hij geeft zit een gedachte. “Er wordt gewerkt aan balans en kracht, en de zogenaamde cognitieve functies worden geprikkeld. Een paar voorbeelden: kun je nog zelf een pot augurken open draaien, of snel een zebrapad oversteken? Het is voor ouderen van belang om zelf nog uit je stoel te kunnen opstaan. Je kunt een sta-op stoel kopen, maar ook proberen het door een actieve levensstijl zo lang mogelijk zelf te blijven doen. Problemen voorkomen is beter dan ze behandelen. Preventief is beter dan curatief. Feitelijk is OldStars tennis bedoeld als preventie.”
Ook Loet benadrukt het belang van het elkaar ontmoeten. “Wie gestopt is met zijn werk of iemand die zijn partner heeft verloren mist vele sociale contacten. Op de tennisbaan leg je heel gemakkelijk contact en de Vordense tennisclub VTP neemt hierin haar verantwoordelijkheid.”

Deelnemen
Wie van het bovenstaande enthousiast wordt kan gewoon op dinsdagochtend half tien naar de tennisbaan aan de Overweg komen om sfeer te proeven en te kijken of het iets voor hem of haar is. “Je hoeft niet te kunnen tennissen, de groep is heel coöperatief en zal je nooit laten vallen. En vervolgens kun je lid worden. Het kost 110 euro per half jaar, en daar zitten vijftien lessen bij in”, zegt Loet Baard.

Informatie
Meer informatie is ook te vinden op de website. OldStars tennis is niet alleen voor Vordenaren, maar ook voor mensen uit de wijde regio. Het is dé kans om ook tot de krasse knarren te gaan behoren.


www.vordenstennispark.nl/lidmaatschap

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid