Het ouderlijk huis van Annemiek van Vleuten werd feestelijk versierd door de buren. Foto: PR

Het ouderlijk huis van Annemiek van Vleuten werd feestelijk versierd door de buren. Foto: PR

Buurt versiert opnieuw spontaan ouderlijk woonhuis van wereldkampioene

Sport

Memorabele winst voor oud-Vordense Annemiek van Vleuten

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Opnieuw kwamen de buren van Het Stroo/Strodijk in Vorden spontaan in actie om het ouderlijk huis van oud-buurtgenoot Annemiek van Vleuten feestelijk te versieren omdat ze zaterdagmorgen 24 september in alle vroegte het wereldkampioenschap had behaald. Het huis van moeder Ria werd evenals vorig jaar, toen Annemiek van Vleuten olympisch kampioen tijdrijden werd, opgevrolijkt met vlaggetjes en posters om het onverwachte succes kenbaar te maken aan iedereen die het nog niet wist!

Het wereldkampioenschap wielrennen 2022 in Australië zal de boeken ingaan als één van de meest memorabele sportmomenten van dit jaar. De oud-Vordense won vanuit geslagen positie de race in Wollongong, met een gebroken elleboog. Tijdens de wedstrijd liep het niet allemaal van een leien dakje, maar toch wist Annemiek het hoogste ereschavot te beklimmen. Het is het jaar waarin ze ook de drie grote rondes die de wielersport kent won: de Tour de France, de Giro (Italië) en de Vuelta (Spanje). Dat was al een unieke prestatie op zich voor de renster die binnenkort veertig jaar wordt. 

Annemiek van Vleuten mag een laatbloeier op de fiets genoemd worden. Het duurde tot 2006 dat ze zich aansloot bij een wielerclub. Over een profbestaan zou ze op dat moment waarschijnlijk nog niet gedacht hebben. Ze bleek het fietsen echter aardig te kunnen en vroeg een licentie aan bij een lokale wielervereniging in Ede waar ze toen al woonde. Ze wist het NK voor studenten te winnen, wat uiteindelijk het startschot werd voor een glansrijke wielercarrière. In 2008 kwam Van Vleuten voor het eerst bij een Union Cycliste Internationale (UCI)-team terecht. Ze haalde wat podiumplaatsen, ze leerde van Marianne Vos en maakte stapje voor stapje kennis met het wielerwereldje. Twee jaar na haar debuut beleefde ze haar internationale doorbraak met de winst in de Ronde van Drenthe en de Route de France. Vanaf daar ging het eigenlijk alleen maar beter. Ze groeide als wielrenster en haalde steeds grotere zeges binnen. 2011 was het eerste droomjaar voor haar met de winst van de Ronde van Vlaanderen en de eindzege in de Wereldbeker. Van Vleuten werd Nederlands kampioene, maar zag haar groei geremd worden door een blessure. Daarvan wist ze succesvol te herstellen: ze won weer, vooral in prologen, en was één van de favorieten voor de olympische wegrit in Rio de Janeiro in 2016. Veel mensen zullen haar herinneren aan de heftige val die haar de gouden medaille kostte. De beelden hiervan waren zo heftig dat de carrière van Van Vleuten in gevaar leek te komen. Ze wist zich echter sterker dan ooit te herpakken.

Uniek
Iets meer dan een jaar later kroonde ze zich tot wereldkampioene in het tijdrijden. Met twee eindzeges in de Giro Rosa op zak mag Van Vleuten zich niet alleen specialist noemen in het eendaagse of tijdrijders werk, maar ook op ronde gebied. De successen bleven zich aandienen in het najaar van 2019, toen ze solo het wereldkampioenschap wielrennen in Yorkshire wist te winnen. Niet alleen de winst baarde veel opzien, vooral ook de manier waarop was reden voor gespreksstof. Ze verdiende haar regenboogtrui met een solotocht van meer dan honderd kilometer. Het jaar daarop kon ze die trui echter amper dragen, wegens de coronacrisis. Maar er zouden nog talloze overwinningen volgen.
Het grootste kunststukje van Van Vleuten volgde dit jaar met de overwinningen van Tour de France, de Giro (Italië), de Vuelta (Spanje) en het wereldkampioenschap wielrennen in Australië zaterdag 24 september. Een unieke prestatie van een unieke sportvrouw.

Annemiek van Vleuten geëerd voor haar nieuwste winst. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant