Victor Steeman behaalt winst in Magny-Cours. Foto: Henk Teerink

Steeman ondanks penalty’s ijzersterk in Magny Cours

Sport

HENGELO/MAGNY-COURS - Groot succes voor Hamove-lid Victor Steeman. Afgelopen weekend slaagde hij erin de tweede WorldSSP 300 race van de Pirelli French Round op zijn naam te schrijven en dat na een dubbele Longlap penalty. Dat gebeurde tijdens het WorldSBK-kampioenschap voor motoren, dat van 9 tot en met 11 september te gast was op het Franse circuit van Magny Cours. Het was de achtste ronde van het kampioenschap, na een zomerstop van zes weken. Jeffrey Buis, uitkomend voor de talententuin had een lastig weekend in de Supersport categorie.

Het raceweekend in Frankrijk begon op vrijdag wisselvalig met half natte/droge omstandigheden. Dit was ook het geval voor de Supersport 300 klasse waarin Steeman uitkomt. Hij liet op de eerste dag direct een indrukwekkend tempo zien en stond met kop en schouders op de eerste plaats. Tijdens de kwalificatiesessie op zaterdagochtend was het niet anders. De Kawasaki-rijder uitkomend voor het Belgische MTM team was scherp en liet zien over een uitmuntend tempo te beschikken. Victor zocht naar ruimte op de baan om zodoende alleen een snelle rondetijd te klokken. Dit lukte hem en hij stond maar liefst 0.661 voor op de tweede man. Dit betekende een ruime pole postion voor de te verrijden wedstrijden.

Bliksemstart
De eerste race begon superieur voor Steeman. Hij had een bliksemstart en wist het veld in de openingsronden iets los te trekken. De Kawasaki-rijder was vastberaden om een gat naar de concurrentie te slaan, maar dat bleek een te flinke klus. De kleine voorsprong die Steeman had opgebouwd kon hij niet vasthouden. Door middel van de slipstream werd hij binnengehengeld door de andere rijders, waardoor er weer een grote kopgroep ontstond. In ronde negen ging het mis voor Steeman bij het inzetten van een inhaalactie voor de eerste plaats. Hij ging onderuit en nam daarbij een drietal andere coureurs mee. Dit betekende een DNF voor Steeman.
Dat was nog niet alles. De 22-jarige coureur kreeg door dit incident een dubbele long lap penalty voor de race op zondag. Een goede klassering voor de tweede race in Magny Cours bleek amper haalbaar, maar Steeman bewees het tegendeel. De MTM-rijder was razendsnel uit de startblokken. Tijdens de tweede ronde nam hij direct zijn longlap penaly en zakte terug naar de zestiende plaats. De ronde direct daaropvolgend nam hij zijn tweede longlap penalty en zakte net buiten de top twintig. De snelheid van Steeman was het helee weekend al indrukwekkend en dat liet hij in deze wedstrijd andermaal zien. Hij vocht zich richting de top vijftien, wat tevens de kopgroep was. Zodoende stormde hij al gauw de top tien binnen en nog geen ronde later nam hij op een prachtige wijze de koppositie over. Daar bleef het niet bij, Steeman wist zelfs een gat naar zijn concurrentie te slaan om zodoende een ijzersterke en tevens prachtige overwinning binnen te halen. Een indrukwekkende prestatie van de MTM Kawasaki coureur.

Buis
Voor Jeffrey Buis begon was het een moeilijker weekend. Tijdens de eerste vrije training had hij een goed ritme in de regen. Maar naarmate het droog werd merkte de coureur uit Steenwijkerwold dat hij de nodige meters op een droog circuit miste. De 20-jarige rijder ondersteund door de talententuin van de feestfabriek uit Hengelo kende ook een lastige Superpole, waarin hij zijn kneeslider verloor. Uiteindelijk kon hij aanzetten met een nieuwe band maar dat was niet goed genoeg voor een goede uitgangspositie. Zowel de eerste als tweede race waren lastig voor de Motozoo Racing Team coureur. Beide keren verloor hij te veel tijd op de rijders voor hem en kon hij moeilijk in het kielzog blijven van zijn collegarijders. Dit resulteerde in een 26ste en 25ste plaats tijdens de wedstrijden in Frankrijk.
In het weekend van 23 tot en met 25 september rijdt het WorldSBK-kampioenschap op het circuit van Cataluna, Barcelona in het noorden van Spanje.

Dutch Superbike
Wayne Tessels schreef afgelopen zaterdagmiddag tijdens de IDC races op het TT Circuit Assen de negende Dutch Superbike race van het seizoen op zijn naam. De Kawasaki-coureur passeerde in de tien ronden tellende race als eerste de finish voor Hamove-lid Toine Gierkink. Cadeau kreeg de Kawasaki coureur het zeker niet, het was Achterhoeker Gierkink die Tessels flink onder druk wist te zetten en op minder dan een seconde als tweede de finish passeerde. Niels Bikkel uitkomend in de Dutch ProClass 1000 werd achttiende. Hessel Lubbers uit Hengelo en Arjan Bikkel uit Vorden werden elfde en twintigste in de Dutch ProClass 600.