Route Fiets de Boer Op start bij café Thuus Bi-j Theun. Foto: Rob Verkerke
Route Fiets de Boer Op start bij café Thuus Bi-j Theun. Foto: Rob Verkerke

‘Fiets de Boer Op’ Zelhem-Halle met interessante bedrijfsbezoeken

Sport

ZELHEM/HALLE - De organisatie van Stichting de Boer Op kan terugkijken op een mooie fietstocht met interessante bedrijven. Op zaterdag 30 juli gingen ongeveer 850 deelnemers in Zelhem van start. De start was bij café Thuus Bi-j Theun aan de Dr. Grashuisstraat 3. Het was prachtig fietsweer.

Diverse bedrijven hadden weer hun bedrijf open gesteld. De eerste stop was bij de melkgeitenhouderij Mts Roekevisch met mini camping ’t Bosch. Daarnaast is er een transporttak, Roekevisch transport die veevoeder transporteert voor Gelre IJsselstreek. De 1900 geiten worden gemolken in een 90-stands carrousel. Op de camping is plaats voor 23 kampeerplekken, een Pipowagen en een blokhut. De energie wordt opgewekt door 290 zonnepanelen en een windmolen. Onder het genot van een kopje koffie konden de deelnemers kennismaken met dit mooie familiebedrijf. 

De route werd vervolgd via mooie landelijke wegen en bosrijke omgeving naar Vorden. De volgende stop was op het melkveebedrijf van de familie Harmsen, boerderij ’t Schimmel in Vorden. Dit is een pachtboerderij van het Geldersch Landschap, met 90 melkkoeien en 50 stuks jongvee, 63 hectare grasland waarvan 10 hectare met een beperking en 8 hectare mais. Hier kon men producten proeven aangeboden door Friesland Campina. 

De derde stop was bij het land- en tuinbouwbedrijf van de familie Snellink. Hier worden verschillende soorten groenten verbouwd. Tevens is er de teelt van wortelen, aardappelen en mais. Bij de groothandel worden er andere groenten en fruit bijgekocht om een breder assortiment te kunnen aanbieden. Ook is hij begonnen met venten in Vorden, Kranenburg en later in Hengelo en nu zelfs ook in Zelhem.

Via een mooie route gaat de fietstocht richting Zelhem, Distilleerderij Bronckhorst, met een proeflokaal en een vernieuwd terras, waar natuur en echte ambacht samen komen. Een goed en eerlijk verhaal, passievol en gebracht met energie. Voor de (h)eerlijke distillaten gebruiken zij alleen de beste ingrediënten. Die verbouwen ze zelf of zijn van Achterhoekse bodem. Met veel liefde en toewijding werkt Meester Distillateur Erik aan zijn ambachtelijke distillaten. Ze zijn MVO-gecertificeerd en maken hun distillaten op een eerlijke en duurzame manier. Om controle te houden over de kwaliteit houden ze het hele proces van a tot z in eigen hand. Direct naast de distilleerderij bevindt zich de camperplaats de Bronckhorst, mooi en natuurlijk aangelegd.

De laatste stop was bij De Boerderij in Zelhem. Deze is in 1983 opgezet als een project voor mensen zonder werk, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een centrum vol van activiteiten op velerlei gebied, en beslist niet alleen voor mensen zonder werk. Al die activiteiten worden mogelijk gemaakt door de inzet van velen, en allen vrijwilligers. De Boerderij is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur, en biedt activiteiten en cursussen aan, voor iedereen toegankelijk, maar ook voor hen die alleen behoefte hebben aan een praatje of een partijtje schaak, spinnen en schilderen. 

Verder hebben ze een werkplaats voor houtbewerking, waar men zaken maakt als voederhuisje, nestkastje, poppenhuis en schildersezel, bedoeld voor de verkoop. Ze beheren ook een volkstuinencomplex met circa 25 tuintjes. Hier kon men dan nog gezellige napraten onder het genot van een hapje en drankje en alles werd muzikaal omlijst door de geweldige muziekgroep ‘Eigen weg’. Hartelijk dank voor al degene die dit mogelijk hebben gemaakt. 

Fietsers bezoeken tijdens de route interessante bedrijven. Foto: Rob Verkerke
Fietsers bezochten de melkgeitenhouderij Mts Roekevisch. Foto: Rob Verkerke

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid