Het winnende podium van het NK luchtpistool junioren met (v.l.n.r.) Jerry Jonk (tweede) Yannick Siebelink (eerste) en Fabian Gunst (derde). Foto: Wilco Siebelink
Het winnende podium van het NK luchtpistool junioren met (v.l.n.r.) Jerry Jonk (tweede) Yannick Siebelink (eerste) en Fabian Gunst (derde). Foto: Wilco Siebelink

Derde titel Nederlands Kampioenschap voor Yannick Siebelink

Sport

ZELHEM - Voor de derde keer, na 2019 en 2021 (in 2020 was er geen NK) is Yannick Siebelink uit Zelhem, van Schietvereniging S.IJ.S uit IJzevoorde Nederlands Kampioen in de klasse luchtpistool junioren geworden. Het is op zich al een hele prestatie om voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen te worden, dat is de laatste twaalf jaar bij de junioren B- en A-klasse nog maar één of twee keer gebeurd en een van die schutters is nu al jaren de beste bij de senioren.

Wedstrijden ingehaald
Na een lastige periode zonder wedstrijden, leek het erop dat het seizoen 2021-2022 weer een normaal seizoen zou worden met tot eind november weer gewoon wedstrijden. Toch ging de boel weer op slot tot ergens half januari 2022. Dus om aan alle criteria te voldoen, moesten er vanaf februari tot 1 mei nog flink wat wedstrijden worden ingehaald. Dat ging gepaard met goed en wat minder goede uitslagen, maar de doelstelling werd gehaald en ook de andere jeugdschutters van Schietvereniging S.IJ.S behaalde die doelstelling. Tijdens die periode kreeg Yannick Siebelink er plotseling een concurrent uit Nunspeet bij, die ook een goed niveau haalde. Het is natuurlijk altijd leuk als er meerdere deelnemers zijn van het zelfde niveau.

Voorbereiding voor NK
Nadat de inschrijvingen voor drie verschillende kampioenschappen waren gedaan, moest er nog wel flink getraind worden, want immers er waren geen wedstrijden meer, om de goede vorm te behouden. De eerste wedstrijd richting het NK was eind mei met het landelijke klasse kampioenschap in Genemuiden. Die wedstrijd won Yannick, maar tevreden was hij nog zeker niet, het moest veel beter worden.

Drie weken later kwam alweer de volgende wedstrijd, de Junioren Finaledag in Bemmel. Daar werd de finale toch behoorlijk spannend gemaakt door Yannick zelf. Na een matig begin en een achterstand van 3,5 punten halverwege, moest Yannick wel een hele goede serie neerzetten om toch als winnaar naar voren te komen. De tegenstander uit Nunspeet ging bij het een na laatste schot flink in de fout en Yannick had toen ineens een voorsprong die hij niet meer weggaf. Met een score van 228,2 punten en net geen nieuw finalerecord, werd Yannick voor de derde keer na elkaar winnaar van deze jeugdfinaledag.

Nederlands kampioenschap
Weer drie weken later was daar het weekend waar alles schutters naar toe hebben gewerkt, op 2 en 3 juli het NK 2022 op het sportpark centrum Valkenhuizen in Arnhem. Tegen 11.20 uur arriveerden de deelnemers en na de inschrijvingen (en eindelijk het krijgen van het felbegeerde gouden rugnummer) en wapenkeuring te hebben gedaan, begon Yannick om 12.00 uur met alle voorbereidingen en proefschieten van 15 minuten. Om 12.30 uur begonnen ze echt met de serie, die bestaat uit 60 schoten in 75 minuten. Net als alle vorige edities, was het dit keer ook weer veel te warm in de hal, wat niet ten goede komt van het schieten. Yannick had er duidelijk moeite mee en na 75 minuten was zijn reactie op zijn eindscore veelzeggend. De schutter uit Nunspeet bleek dit keer met vier punten te sterk in de serie en dat irriteerde Yannick best wel veel.

Tijd voor 90 minuten rust, de lunch en zeker voor verkoeling in de kantine. Nadat de junioren A zich hadden verzameld, en hun voorbereidingen hadden gedaan, werden ze nog even gevraagd om aanwezig te zijn voor het podiumceremonie van de minder valide schutter. Dat deden ze maar al te graag en zo kreeg deze schutter ook zijn verdiende podiumceremonie met veel applaus.

Toen was het de beurt aan de junioren A, na het proefschieten en voorstellen, begon het dan echt. Gehoopt werd op een mooie en spannende finale. Dat leek ook te lukken, want na de eerste vijf schoten stonden de schutter uit Nunspeet en Yannick gelijk. Yannick schakelde vanaf dat moment een versnelling hoger en had na tien schoten 4,2 punten voorsprong en na veertien schoten al ruim 7 punten voorsprong. De spanning was eigenlijk weg in de finale, want na het laatste schot bleek Yannick een voorsprong van 13,3 punten te hebben opgebouwd, wat een prima prestatie is. Met een score van 230,2 punten had Yannick voor de tweede keer in drie weken tijd een geweldig finale geschoten.

Later die middag bleek de finalescore van Yannick maar twee punten van het finalerecord uit 2018 te zitten. Hij vond het jammer dat hij die net niet had verbroken, maar dat hij tevreden was over de finale, kon je wel aan de grote glimlach op zijn gezicht zien. Nu bleek de finalescore van Yannick zo goed, dat op de zondag alleen de Nederlands Kampioen bij de senioren heren met maar 2,8 punten beter was. Toen Yannick dat hoorde kwam die grijns weer op zijn gezicht.

Eind aan zes jaar junioren
Met dit kampioenschap kwam er voor Yannick ook een eind aan zes jaar Juniorentijd. Hij behaalde drie NK titels, drie Jeugdfinaledag titels, twee Landelijke Klasse Kampioenschappen en twee keer was hij winnaar van de eindranking in de junioren B en A. hij behaalde nog driemaal een finalepodium, en op dit NK heeft Yannick zijn finale persoonlijk record op 230.2 gezet, twaalf punten meer dat bij zijn eerste NK titel in 2019. Al met al een hele mooie periode en prestaties, ook voor de kleine schietvereniging S.IJ.S.

Meer prestaties van S.IJ.S
Ook niet te vergeten, er waren op de zaterdag nog twee andere jeugdschutters van schietvereniging S.IJ.S op het NK aanwezig. Deze haalden allebei de finale van een zeer sterk deelnemersveld in de luchtgeweer klasse junioren A. Niels werd vijfde en zijn broer Jeroen zevende in de eerste finale, wat een prima prestatie is voor beide junioren. Dit komt ook door de goede trainingen en begeleidende tips bij schietvereniging S.IJ.S uit IJzevoorde.
Schietvereniging S.IJ.S heeft dit seizoen, in het weekend van 17 en 18 september twee schutters (een junior en een veteraan) die deelnemen aan het NK Luchtgeweer staand opgelegd in Alphen aan de Rijn.

Yannick Siebelink in actie. Foto: Arno Brinkman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid