De start en finish van de Quintusloop lagen voor het eerst in het dorpscentrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam
De start en finish van de Quintusloop lagen voor het eerst in het dorpscentrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam

Quintusloop trekt recordaantal van 425 deelnemers

Sport

Lopers zijn vol lof over parcours en nieuwe start- en finishlocatie. 

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze waren op zoek naar een hardloopwedstrijd, ergens in het midden tussen hun studentensteden Enschede en Nijmegen. Via een online hardloopkalender kwamen Albert Hooyer (22) en Madelief van de Bor (22) uit bij de Quintusloop. “We hadden allebei nog nooit van Hengelo Gelderland gehoord”, bekent Hooyer zondag na de finish van zijn 5 kilometer. “Maar het is hier echt heel mooi!”, voegt Van de Bor toe.

Het bevriende duo – van oorsprong komen ze allebei uit Voorthuizen – behoort tot een grote groep debutanten tijdens de achtste editie van de door de Hengelose handbalvereniging Quintus georganiseerde loop met start en finish voor het eerst in het dorpscentrum. Bij voorgaande edities schommelde het aantal deelnemers tussen de 150 en de 300, vandaag loopt de teller op tot 425 lopers, verdeeld over de 1 kilometer (kids- en G-run), 5 kilometer, 10 kilometer en de halve marathon (21,1 kilometer).

Opvallend is het grote aantal deelnemers op de langste afstand, 140 lopers halen de finish van de halve marathon. Een tiental lopers valt onderweg uit. Daar krijgt Ivo Varenhorst uit Enschede niets van mee. Hij pakt al direct na de start – nog voordat de lopers via de Hofstraat en de Regelinklaan het buitengebied in lopen – een voorsprong en finisht de 21,1 kilometer uiteindelijk in 1:24:42, ruim zes minuten sneller dan nummer twee Gertjan Lahuis uit Holten (1:30:58). De derde plek is voor Wouter Ribbink uit Spankeren (1:31:20). 

Met name voor de halve marathon – waar er aanzienlijk minder van op de landelijke kalender staan dan wedstrijden over 5 en 10 kilometer – hebben heel wat lopers deze ochtend een tijdje in de auto gezeten. Amersfoort, Alkmaar en Groningen zijn vertegenwoordigd, maar ook Eindhoven, Delft en Hilversum. Veel van de lopers geven aan in voorbereiding te zijn op wedstrijden later dit jaar, zoals de halve marathon van Rotterdam (31 juli) of de marathon van Amsterdam (16 oktober).

Op die marathon bereidt ook Westervoorter Arjan Berndsen zich voor. In Hengelo liep hij drie jaar terug tijdens de laatste editie voor de gedwongen coronapauze al mee in de halve marathon, vandaag koos hij voor de 10 kilometer. Het resulteert in een tweede plek in een tijd van 37 minuten en 39 seconden. “Een prima parcours, mooie wedstrijd en voor mij een goede test”, reageert Berndsen, die alleen Thomas Konings uit Groenlo voor zich ziet eindigen. 

De Groenloër deed hier al drie keer eerder mee, nu komt hij na 36 minuten en 34 seconden over de finish als winnaar van de 10 kilometer, in een sfeervolle ambiance. “De start-finish hier in het dorp is écht heel leuk”, vertelt Konings even later. “Het geeft veel meer sfeer dan bij de sporthal. En het parcours is heel mooi. Op de vele zandwegen is het wel zwaar om tempo te houden, maar ik heb genoten onderweg. Er was muziek en veel publiek, top.” 

Door de start- en finishlocatie te verhuizen van sporthal De Kamp naar het dorpscentrum – voor de deur bij eetcafé Jansen en Jansen in de Spalstraat – hoopte de organisatie het dorp meer bij het evenement te betrekken. Een gouden zet, zo blijkt deze zondag, want er is volop publieke belangstelling. “Fantastisch, zo in het centrum is het veel leuker”, zegt voorzitter Anita Lahuis, terwijl ze samen met haar medeorganisatoren druk is met het omhangen van medailles en het uitdelen van appels en verkoelende drankjes. 

Niet alleen naast, maar ook op het parcours is er deze zonovergoten zondag heel wat lokale inbreng te vinden. In totaal staan er bijna zeventig Hengeloërs aan de start. “Ik zie inderdaad heel wat bekende gezichten”, zegt Jorrit Garrits, die in zijn thuisdorp op de 5 kilometer als tiende eindigt in een tijd van 20:28. “Het is heel mooi opgezet zo”, vindt hij. “Lekker in het centrum, veel publiek erbij, helemaal top. Dit belooft wat voor de komende jaren.” 

Op de 5 kilometer gaat de winst net als in 2019 naar Evan Oosterink uit Zelhem. Al is het voor het publiek even goed opletten, want waar de starts verdeeld over de ochtend plaatsvinden, finishen de verschillende afstanden rond het middaguur zo ongeveer tegelijk. “Het leek alsof er eentje voor mij liep, maar dat was de 10 kilometer”, vertelt een tevreden Oosterink, lid van het topteam van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo. “De start-finish hier? Een top idee, goed voor de horeca en het trekt veel meer mensen vanuit het dorp.” 

De Nijmeegse studente Madelief van de Bor (vierde bij de vrouwen in 23:23) genoot in het buitengebied vooral van de afwisseling in het landschap. Haar loopmaatje uit Enschede had daar minder oog voor. “Ik keek alleen naar de mensen voor me, daar wilde ik achteraan”, vertelt Albert Hooyer (zevende in 19:48), die blij is met de keus voor de Quintusloop. “Ze hebben alles hier goed voor elkaar. Ik kom graag nog eens terug.” Van de Bor: “Ik ook!”

Eén van de deelnemers komt over de finish in de Spalstraat. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid