Peperkamp tijdens één van haar trainingen in voorbereiding op de Olympische Winterspelen. Foto: privécollectie Melissa Peperkamp
Peperkamp tijdens één van haar trainingen in voorbereiding op de Olympische Winterspelen. Foto: privécollectie Melissa Peperkamp

Melissa Peperkamp (17) snowboardt op de Winterspelen

Sport

ZELHEM – Dromen van de Olympische Winterspelen? Nee, dat deed de 17-jarige Melissa Peperkamp uit Zelhem als kind niet. Ze had simpelweg nooit gedacht dat ze in het snowboarden ooit zover zou kunnen komen. Toch sprong haar talent in het oog van de Nederlandse skivereniging en kwam ze ruim drie jaar terug in het Nederlands team terecht. Haar ontwikkeling ging als een speer en nu staat ze er echt, volgende maand in Peking. 

Door Luuk Stam

De Zelhemse – ze verhuisde twee jaar terug met haar ouders vanuit Utrecht naar de Achterhoek – doet in China mee op twee onderdelen. Om te beginnen op 5 en 6 februari de slopestyle, waarbij deelnemers een parcours afleggen en onderweg verschillende trucs laten zien. Dan op 14 en 15 februari de big air. Daarbij gaat het om één grote jump. “Degene die daar de meest unieke truc kan én ’m goed landt, die wint bijna altijd”, aldus Peperkamp. 

Zelf heeft ze een voorkeur voor de slopestyle. Dat onderdeel biedt de snowboarders meer mogelijkheden om hun kunsten te tonen. Ze komen schansen tegen, maar bijvoorbeeld ook een rails zoals in een skatepark. “Gaat je eerste truc goed, dan krijg je een boost”, vertelt de 17-jarige Zelhemse. “Dan zeg je tegen jezelf: ‘Kom op, nu door!’ Zo ga je dat parcours af. Dat vind ik erg leuk. Sowieso word ik heel blij van snowboarden, het hoort bij wie ik ben.”

Zes jaar oud was Peperkamp toen ze voor het eerst op een snowboard stond. Daarvoor ging ze al op de ski’s van de pistes af. “Met mijn ouders ging ik twee of drie keer per jaar op wintersport”, blikt ze terug. “Zij snowboardden toen allebei al. Op mijn ski’s kon ik papa niet bijhouden. Toen ik 6 was, wilde ik ook snowboarden. Een paar vakanties later ging ik mijn pa op het snowboard al voorbij. Dat vond ik mooi. Ik ben altijd al heel competitief geweest.”

‘Ik wil mijn run landen, heel veel plezier maken en dan moet je gewoon kijken waar het eindigt’

Waar het snowboarden voor Peperkamp in eerste instantie vooral haar grote hobby en passie was, zorgde haar lidmaatschap van Team NL voor een enorme stap richting de profsport. Na de nodige Nederlandse titels lonkte de internationale top. En het plezier groeide alleen maar. “Het ging als een rollercoaster omhoog”, blikt de Zelhemse terug, die op Papendal ging wonen en trainen. Na een half jaar deed ze voor het eerst mee aan grote wedstrijden. 

De resultaten kwamen. In 2020 won Peperkamp op de Olympische jeugdspelen in het Zwitserse Lausanne twee medailles: zilver op de slopestyle en brons op de big air. Ook in de World Cups tussen de grote profs gaat het inmiddels steeds beter. Zo eindigde ze onlangs in Amerika als vierde op de slopestyle. “Al deed daar de échte toppers niet mee”, vertelt ze. “Die wilden vanwege corona geen enkel risico nemen, in Peking willen ze er allemaal bij zijn.”

Dat wil zijzelf natuurlijk ook. “Heel vet om aan de Winterspelen mee te kunnen doen, een super gave ervaring. Wat er mogelijk is? Daar is weinig van te zeggen. Het kan in mijn sport echt alle kanten op. Ik hoop stiekem top vijf of top tien. Alles wat beter gaat, is alleen maar mooi. Voor mij is het geslaagd als ik alles goed land. Ik wil mijn run landen, heel veel plezier maken en dan moet je gewoon kijken waar het eindigt.” 

Haar wedstrijden zullen midden in de Nederlandse nacht plaatsvinden. Toch weet ze dat er heel wat familie en vrienden voor de televisie zullen zitten om haar aan te moedigen. “En mijn vrienden hebben al gezegd: ‘Dit zullen heus niet je laatste Olympische Spelen zijn, over vier jaar staan we langs de kant!’ Dan zijn de Winterspelen in Italië (in Milaan en Cortina d’Ampezzo, LS). Dan willen ze er een mooie vakantie van maken.’”

Peperkamp zelf is in dit snowboardseizoen – dat loopt van midden augustus tot en met midden april – alles bij elkaar bijna een half jaar van huis. “Om te trainen reizen we eigenlijk overal heen waar sneeuw ligt en waar de trainingsfaciliteiten het beste zijn”, vertelt ze aan de telefoon, op het moment dat we haar spreken is ze nog in Zwitserland. “Vaak zitten we ook in Oostenrijk of Italië. Daarnaast reizen we naar de World Cups en de andere wedstrijden.” 

Als ze in Nederland is, brengt Peperkamp ook nog eens een groot deel van de tijd door op sportcentrum Papendal bij Arnhem, waar ze naast de beschikbare trainingsfaciliteiten ook haar eigen woonruimte heeft. “Maar als de mogelijkheid er is, dan ga ik naar huis, naar mijn ouders in Zelhem”, vertelt de van oorsprong Utrechtse. “Dat vind ik fijn en het is maar drie kwartier rijden met de auto en een uurtje met het OV.” 

Hoewel ze nog maar kort in de Achterhoek woont en veel op reis is, heeft ze hier al wel de nodige vrienden gemaakt. Peperkamp is graag in Zelhem. In de week voor vertrek naar China (26 januari) zit ze thuis in quarantaine. Ook na haar optreden in Peking zal de snowboardster de rust van haar thuisdorp opzoeken, al is het dan maar voor zes dagen. Het seizoen gaat door en dus zal al kort na haar eerste olympische ervaring opnieuw de sneeuw wachten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid