Fractievoorzitters Ulrike ter Braak van GL en Luuk Preijde van PvdA gebruiken posters om te laten weten waar ze samen voor staan, en delen geen rozen uit maar rode en groene appels. Foto: Liesbeth Spaansen
Fractievoorzitters Ulrike ter Braak van GL en Luuk Preijde van PvdA gebruiken posters om te laten weten waar ze samen voor staan, en delen geen rozen uit maar rode en groene appels. Foto: Liesbeth Spaansen

GroenLinks en Partij van de Arbeid is appels met appels vergelijken

Politiek

Samen kan het, ook lokaal

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Op landelijk niveau zijn GroenLinks en Partij van de Arbeid een samenwerking aangegaan, maar ook op lokaal niveau trekken de partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen samen op. “Er zijn veel zwevende kiezers en GroenLinks Bronckhorst en PvdA Bronckhorst voelden de urgentie om samen te werken en samen een vuist te maken”, vertellen fractievoorzitters Ulrike ter Braak (GL) en Luuk Preijde (PvdA). ”Het samenwerken is in Bronckhorst ook een zorgvuldig proces geweest, maar het voelt goed nu de kogel door de kerk is.”

Natuurlijk is er stevig overlegd met de beide achterbannen, voordat er werd samengewerkt. “Er is maar één lid opgestapt, verder is iedereen lid gebleven of zelfs ook lid geworden van de andere partij.” Ulrike is blij met deze dubbele lidmaatschappen.

Het stemgedrag binnen de raadsvergaderingen gaven de laatste jaren al aan dat de beide partijen op een lijn lagen. “We staken vaak op hetzelfde moment een handje omhoog of juist niet”, weet Ulrike ter Braak. “Op de grote thema’s, zoals klimaat, bestaanszekerheid, energie en zorg, zijn we het wel eens”, vult Luuk Preijde aan. “In de kern verbinden wij. In de prognoses van de landelijke politiek, die redelijk stabiel zijn. kruipen we omhoog en het zou mooi zijn als we een van de drie grootsten worden.“

Toch blijven ze op lokaal niveau wel hun eigen posities innemen. “Het echte samenwerkingsproces zijn we nog aan het doorlopen. We hebben nog tijd. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing is pas in 2026”, legt Luuk uit.

Op landelijk niveau werken de Partij van de Arbeid en GroenLinks al samen en er wordt ook in Bronckhorst gezamenlijk campagne gevoerd. “Maar we gaan geen rode rozen uitdelen, maar appels: rode en groene.”

Met andere partijen, zoals SP, Partij van de Dieren, D66 en Volt zijn landelijk ook raakvlakken te benoemen. “Daar kom je achter als je een stemwijzer invult”, heeft Luuk ervaren. Voor wat hij waard is, benadrukt hij wel. “Je hebt, heb ik begrepen, zes partijen nodig voor een meerderheid. Dus we hebben ze wel nodig.” Kiezers gaan elkaar wel vinden, is de verwachting.

Na de start voor de gezamenlijke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 op De Langenberg in Zelhem zijn de partijen op pad gegaan. “De aankomende drie weken gaan we pieken. En Lisa Westerveld komt naar Bronckhorst, om 13.15 uur bij het station in Vorden.”

Ze gaan veel kernen bezoeken, vooral op drukke plekken. “Wie vragen heeft? We gaan ze beantwoorden! Twijfels? Kom maar op, graag zelfs”, is Ulrike strijdvaardig. “Rutte is weg, maar de peilingen blijven hetzelfde. Dus aan ons de nobele taak om uit te leggen wat dat doet in de landelijke politiek. De mensen in Bronckhorst worden wel wakker, het gonst al. Zij vragen zich af of er nu naar ze geluisterd wordt.”

De verkiezingen van 22 november leven zeker in het gemeentehuis van Bronckhorst, maar hoe het zit in de kernen? Bronckhorst heeft bij verkiezingen altijd een relatief hoge opkomst. “We hebben trouwe stemmers! Maar de vraag blijft: ‘Hoe wordt er gestemd en wat gaan de partijen landelijk doen?’. We volgen de landelijke lijn, maar vullen lokaal in met als motto: ‘Samen kan het!’.”

Beide partijen voerden tot dusver op verschillende manier hun campagne. “Er is nu een nieuwe campagnestijl tot stand gekomen: Eén plus één is drie: mooier, scherper, uitdagender.”

Na een wethouderavond op 13 november in Doetinchem over onderwerpen als bestaanszekerheid, minimumloon, regelingen en afstand tot de arbeidsmarkt, komt er ook grote partijbijeenkomst van Pvda en GL, is de verwachting van de beide fractievoorzitters. “De handen gaan uit de mouwen”, aldus Luuk. “D’ran!”

Ulrike ter Braak
Dertien jaar woont ze in Halle-Heide. Ze werkt drie dagen in de week als klinisch psycholoog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. “De andere twee dagen zijn voor GroenLinks.” Ze is nu zestien jaar in de politiek, maar altijd al politiek geïnteresseerd geweest. “En actief”, laat ze weten. Om iets voor elkaar te krijgen, moet je massa hebben, vindt ze. Daarom is ze het eens met de landelijke fusie. “Ik houd een kritische blik, dat zal ik niet verleren.”

Luuk Preijde
Ruim tien jaar woont hij in Halle-Heide. Luuk heeft altijd in de verpleging gewerkt, op verschillende afdelingen. Nu werkt hij 28 uur per week als psychiatrisch verpleegkundige in het traumacentrum in de Kranenburg. “Ik begeleid mensen die een intensief traject volgen voor PTSS.”
Luuk is vele jaren geleden in de politiek gegaan. Hij koos voor de Partij van de Arbeid om de proberen iets te kunnen betekenen voor mensen op het gebied van gezondheid, wonen en werk.


bronckhorst.groenlinks.nl

bronckhorst.pvda.nl

groenlinkspvda.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Zuid