https://pixabay.com/photos/winter-landscape-sunset-twilight-2995987/
https://pixabay.com/photos/winter-landscape-sunset-twilight-2995987/

Fietsen in de winter: hier let je op

Partnerbijdrage

Fietsen in de winter kan een prachtige ervaring zijn, vooral in de prachtige Achterhoek. Met het gevarieerde terrein en landschap is het een leuke uitdaging voor zowel ervaren als beginnende fietsers. Of je het gebied nu alleen wilt verkennen of met een groep, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je aan je winterfietsreis begint.

Het weer
Allereerst is het belangrijk om de weersvoorspelling te controleren voordat je op pad gaat. Overdag kunnen de temperaturen in de Achterhoek mild zijn, maar ‘s nachts kunnen ze snel dalen. Zoals we in Nederland gewend zijn, is het weerbeeld nogal wisselvallig. Om te voorkomen dat je in een ijzig koude regenstorm (of sneeuwstorm) terechtkomt, check je dus voor vertrek beter de voorspelling.

Kleding
Zorg dat je kleding draagt die je beschermt tegen kou en nattigheid. Rust jezelf ook uit met reflecterende kleding. De dagen zijn kort en vaak ook grijs, dus is het essentieel dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Ook lekker warme handschoenen, een muts en das zijn onmisbaar. Want als het erg koud is kun je in het ergste geval te maken krijgen met bevroren ledematen en in het beste geval winterhanden, zorg dus vooral voor warme, beschermende handschoenen. Bij zonnig weer is een goede zonnebril en zonnebrand ook een must.

Fiets en fietsslot
Uiteraard is het ook belangrijk dat je over een goede fiets beschikt die goed onderhouden is. Check van tevoren de bandenspanning, remmen, ketting en, ook heel belangrijk, de verlichting. Daarnaast is ook een fietsslot erg fijn, zodat je onderweg kunt stoppen om ergens op te warmen en uit te rusten. Zorg ervoor dat je beide wielen met de sloten vastzet aan een object. Als je de fietstas ook vast kunt zetten, is dat helemaal perfect. Neem hem anders mee naar binnen. Als je tweewieler veilig met een degelijk kettingslot is vastgezet, kun je binnen lekker ontspannen en genieten van een beker warme chocolademelk of soep!

Let op het wegdek
Tijdens de wintermaanden kan vochtig wegdek opvriezen en sneeuw en ijzel kunnen eveneens gladheid veroorzaken. Let dus extra goed op, vooral wanneer je een helling afrijdt. Rem geleidelijk af, zodat je tijdens elke afdaling de controle behoudt.

Wat neem je mee
Neem tot slot noodvoorraden mee zoals een snack, water en warme drank. Denk ook aan een bandenplak set en reserve binnenbanden. Daarnaast is je mobiele telefoon onmisbaar; voor het inroepen van hulp, voor navigatie of voor een lekker muziekje tijdens het trappen. Deze spullen nemen niet veel plaats in, maar kunnen een hoop gedoe besparen als er tijdens de rit iets misgaat - het loont om voorbereid te zijn!

Door deze eenvoudige tips te volgen is het mogelijk om veilig en warm te blijven terwijl je geniet van alles wat de Achterhoek in de wintermaanden te bieden heeft! Dus ga er op uit, geniet van de frisse lucht en ontdek wat deze prachtige regio te bieden heeft!

Dit artikel wordt u aangeboden door slotenspeciaalzaak.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid