Foto: PR
Foto: PR

Glasvezelkabels milieuvriendelijker dan traditionele koperverbindingen

Partnerbijdrage

Waar we glasvezel vooral associëren met sneller en stabieler internet, weten veel mensen niet dat het ook nog eens een goede keuze is voor het milieu. Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd en bestaat uit een haardunne vezel die gemaakt is van een soort glas. Dit materiaal heeft nauwelijks onderhoud nodig en heeft een lange levensduur.

Glasvezel in Bronckhorst-Zuid
Duurzaamheid staat in de gemeente Bronckhorst hoog in het vaandel en het doel is om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarom wordt onder meer de keuze voor glasvezel gestimuleerd, omdat het dus stukken milieuvriendelijker is dan de traditionele koperverbindingen. Ondertussen heeft een groot deel van Bronckhorst-Zuid de optie om glasvezel aan te sluiten. Veel inwoners en tevens bedrijven, zijn dan ook al overstapt op dit razendsnelle internet.

Wat maakt glasvezel duurzamer dan koper
Glasvezel heeft zoals benoemd bijna geen onderhoud nodig, maar dat is niet het enige voordeel. Mocht het glas namelijk vervangen moeten worden dan is dit te recyclen en eindeloos opnieuw in te zetten, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Het metaal koper daarentegen kan oxideren en daardoor de bodem vergiftigen. Dat niet alleen, want het signaal via koper gaat minder snel (via elektriciteit) en er komt meer warmte vrij (minder milieuvriendelijk en meer brandgevaar). Bij glasvezel hoeft er minder isolatiemateriaal gebruikt te worden en komt er minder warmte vrij.

Duurzaamheid kost geld
Wie prijzen vergelijkt van glasvezel aanbieders die merkt wellicht op dat de prijzen relatief hoger liggen dan wanneer je voor internet via een traditionele koperaansluiting zou kiezen. Toch zijn de verschillen al stukken kleiner dan jaren geleden. Daarnaast wordt de behoefte aan sneller internet groter. Dat heeft te maken met het feit dat we internet intensiever gebruiken. Zoals het streamen op meerdere apparaten tegelijkertijd binnen één huishouden, maar ook de enorme toename van het gebruik van smart apparatuur. Denk aan slimme verlichting, een slimme deurbel en zelfs slimme wasmachines en vaatwassers.

Liever regulier internet
Wanneer glasvezel nog niet beschikbaar is op jouw adres dan kies je automatisch voor de traditionele koperaansluiting. Maar ook wanneer het wel beschikbaar is zou je wegens de prijs kunnen kiezen voor niet-glasvezel. Relatief gezien geniet je van extra veel voordeel als je het combineert met televisie. Aan de hand van een postcodecheck kun je zelf heel eenvoudig internet en tv vergelijken en dit naast de prijzen van de verschillende glasvezel aanbieders leggen. Zo overweeg je doordacht wat voor jou het meest interessant is.

Altijd welkomstkorting voor nieuwe klanten
Of je nu kiest voor glasvezel of verwisselt van aanbieder voor je reguliere internet en televisie abonnement, wanneer je overstapt naar een andere provider dan sleep je eigenlijk altijd welkomstkorting in de wacht. Die loopt op tot wel 50% per maand, dit in de eerste zes of twaalf maanden van je nieuwe contract. Financieel gezien loont het dus altijd om na een vaste contractperiode te wisselen van aanbieder. Vaak krijg je nog welkomstcadeaus, zoals wifiboosters, een soundbar of een smartwatch, en houd je daarnaast mooi nog wat geld over.

“Dit artikel wordt u aangeboden door Providercheck. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant