Afbeelding
Foto:PR

Mag ik zelf een laadpaal thuis installeren?

Partnerbijdrage

Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland neemt het aantal elektrische auto’s op de wegen met een rap tempo toe. Hand in hand gaat hiermee de toenemende vraag naar laadpalen. Maar ik hoor je denken, kan ik thuis een laadpaal installeren? Het antwoord is ja! Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je thuis een laadpaal wil installeren.

Voordelen van een elektrische laadpaal thuis
Als je de overstap naar een elektrische auto hebt gemaakt is een laadoplossing cruciaal. Met de toenemende vraag naar openbare laadvoorzieningen wordt de kans op een beschikbare laadplek steeds kleiner. Het is dus ideaal als je jouw elektrische auto ook thuis kunt laden. Met een laadpaal thuis bespaar je niet alleen een hoop tijd en geld, maar heb je ook de luxe dat je kan laden wanneer je wil. Zo vertrek je elke dag met volle accu en rij je zonder problemen naar de gewenste bestemming. 

De meest geschikte laadoplossing
Het kiezen van een elektrische laadpaal is geen gemakkelijke taak. Specialisten, zoals de specialisten van 50five, kunnen deze taak een stuk makkelijker maken en advies geven over welke laadpaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Een fijne afstemming tussen laadpaal en auto zorgen er namelijk voor dat je zo efficiënt mogelijk kan laden. Bovendien zijn er ook een tal van extra functies waarmee je de laadpaal kan uitrusten. Zo is er bijvoorbeeld Dynamic load balancing, dat ervoor zorgt dat het stroomnet niet overbelast raakt als er veel stroom verbruikt wordt. Of kunt je de elektrische laadpaal aansluiten op zonnepanelen om te laden met hernieuwbare energie. 

Laadpaal installatie zelf uitvoeren
Om een laadpaal zelf te installeren moet je over behoorlijk wat elektrotechnische kennis beschikken. Zo moet er bijvoorbeeld vaak een extra groep worden aangelegd in de meterkast en graaf- en constructiewerk worden verricht. Als dit niet goed wordt gedaan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en in de ergste gevallen zelfs brand. Denk dus goed na of je zelf met een dergelijke klus aan de slag moet gaan.

Installatie door een expert
Het beste is om een laadpaal door een expert te laten installeren. Dan weet je zeker dat je optimaal gebruik kan maken van de elektrische laadpaal. Een laadpaal installatie door een expert is in de meeste gevallen binnen één dag uitgevoerd, mits het om een standaardlaadinstallatie gaat. Een laadpaal zelf installeren duurt vaak enkele dagen en kan hoog in de kosten lopen als het niet goed wordt uitgevoerd. Ook staan specialisten vaak na de installatie nog voor je klaar voor het beantwoorden van mogelijke vragen of het plegen van correctief onderhoud. Ga dus altijd in gesprek met een specialist, zo haal je het optimale uit jouw laadpaal.

Dit artikel wordt u aangeboden door 50five.com. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.  

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid