Foto: PR

Politieke partijen hebben vaak geen milieuvriendelijke website

  Partnerbijdrage

Websites van veel politieke partijen zijn niet milieuvriendelijk. Onderaan de lijst staat de SGP, Partij voor de Dieren scoort het beste. Wie deze conclusies trekt? Dat lees je hieronder!

Masteronderzoek

Voor de master van de opleiding Digital Design aan de Hogeschool van Amsterdam doken twee Nederlandse studenten in de websites van de 17 grootste politieke partijen van ons land. In het onderzoek richtten zij zich vooral op het ontwerp. Ook op enkele andere punten zijn de webpagina’s beoordeeld, waaronder de laadsnelheid, vindbaarheid, gebruikerservaring en hosting. Emerce deelt op basis van het masteronderzoek een infographic met de uitkomsten.

Rechts scoort nu ondermaats

De studenten keken naar websites van partijen als de VVD, D66 en GroenLink, maar ook nieuwe partijen als Volt, Bij1 en JA21 zijn grondig onderzocht. Zij concluderen dat veel partijen belangrijke punten laten liggen bij het ontwerp van hun website. Vrijwel elke website heeft bijvoorbeeld veel energie nodig om te laden. Bij partijen als 50Plus, Denk en de ChristenUnie scoort de laadsnelheid ondermaats. De studenten achten deze sites dan ook een stuk minder milieuvriendelijker omdat het veel extra energie kost die ergens gewonnen moet worden. De SGP krijgt minste punten voor haar website. De rechtse partij belandt onderaan de lijst, gevolgd door Denk, PVV en de VVD. 

Links is meer ‘groen’

Waar veel rechtse partijen punten laten liggen, hebben volgens het onderzoek de Partij voor de Dieren en GroenLinks de beste websites. Hierbij scoort de PvdD net beter dan GroenLinks. Voor de best scorende politieke partij zijn enkel nog wat punten op het protocol voor de communicatie tussen een webclient en een webserver en de vindbaarheid te winnen. Een betere server huren zou de Partij voor de Dieren al kunnen helpen. Hiervoor zou de politieke partij bij IRENT kunnen aankloppen. Andere partijen die het goed doen zijn:

  • Forum voor Democratie
  • CDA
  • D66

Goed nieuws

Het is gelukkig niet op elk vlak ‘slecht’ gesteld. Op het gebied van een mobiele websites en de geïnstalleerde Flash scoren alle politieke partijen goed. Ook gaat het bij de websites wel goed als het gaat om bijvoorbeeld hosting bij een externe datacentra. Als een datacentrum groene energie gebruikt om te functioneren, is de score van de website hoger in het onderzoek. 

Dit artikel wordt u aangeboden door IRENT IT Systems. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden