Wanneer kan ik mijn abonnement of lidmaatschap opzeggen?

  Partnerbijdrage

Heeft u een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld 1 jaar? Dan kunt u het abonnement meestal pas na deze periode opzeggen. Heeft u een abonnement zonder einddatum? Dan kunt u altijd opzeggen, maar meestal geldt wel een opzegtermijn.

Ik heb een abonnement op een tijdschrift of krant

Kranten en tijdschriften hebben speciale regels voor de opzegtermijn en voor automatisch verlengen.

Abonnement met einddatum

Heeft u een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar? Dan kunt u meestal niet eerder opzeggen. U kunt dit opzoeken in de algemene voorwaarden.

Duurt het abonnement langer dan 1 jaar? Dan kunt u na 1 jaar opzeggen. Er geldt dan wel een opzegtermijn van maximaal 3 maanden. Dat betekent dat uw abonnement nog maximaal 3 maanden doorloopt nadat u opzegt.

Staat in uw contract of de algemene voorwaarden dat u langer dan 1 jaar moet wachten met opzeggen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Automatische verlenging

Een abonnement voor een vaste periode stopt vanzelf op de einddatum. Maar vaak spreekt u af dat het abonnement na de einddatum automatisch wordt verlengd. Dit staat in uw contract of in de algemene voorwaarden. Deze verlenging mag maximaal 3 maanden zijn als er een nieuwe einddatum komt. De verlenging mag ook zonder nieuwe einddatum zijn. Heeft u een proefabonnement op een krant of tijdschrift? Dan is automatische verlenging verboden.

Abonnement zonder einddatum

Als u een abonnement heeft zonder einddatum, kunt u altijd opzeggen. Er geldt wel een opzegtermijn. Een voorbeeld hiervan is de postcodeloterij opzeggen, dit zijn meestal abonnementen die doorlopen zonder een einddatum.

  • Krijgt u uw tijdschrift of krant minstens 1 keer per maand? Dan mag de opzegtermijn maximaal 1 maand zijn.
  • Krijgt u uw tijdschrift of krant minder dan 1 keer per maand? Dan mag de opzegtermijn maximaal 3 maanden zijn.

Abonnement opzeggen

U mag uw kranten- of tijdschriftabonnement op dezelfde manier opzeggen als u het afsloot. Sloot u het abonnement bijvoorbeeld af via internet? Dan mag u ook via internet opzeggen.

Zorg wel dat u kunt bewijzen dat u heeft opgezegd. Bewaar een kopie van uw opzegbrief of e-mail. Zegt u telefonisch op? Vraag het bedrijf dan om een brief of e-mail waarin staat dat u heeft opgezegd.

Dit artikel wordt u aangeboden door Opzeggen.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden