Afbeelding

Crompouce

Opinie

TikTok, daar doe ik niet aan. Waarschijnlijk was dat de reden dat ik de hype rondom de crompouce in eerste instantie volledig had gemist. In een Instagram-story van een Doetinchemse bakwinkel zag ik het gebakje ergens begin vorige week voor het eerst langskomen. Het sprong direct in het oog. Een kruising tussen een croissant en een tompouce, roze omhuld, gevuld met gele room. Een bijzondere combinatie, maar toch zeker het proberen waard. 

Ik deelde mijn heugelijke ontdekking ogenblikkelijk in onze appgroep van eetvrienden. Het bleek voor hen geen nieuws. De ene eetvriend had de potentiële lekkernij al ontdekt, hij had de andere eetvriend – banketbakker van beroep – meteen getipt. Die had dan weer een balletje opgegooid in de Keijenborgse bakkerij waar hij werkt, maar er was nog niet direct heel enthousiast op gereageerd. De crompouce zou niet in de vitrine van deze dorpsbakker komen te liggen. 

Ondertussen groeide de hype. Na een paar dagen was de crompouce niet meer weg te slaan van de verschillende tijdlijnen. Allerlei varianten kwamen langs: een crompouce met limoncello-vulling, met Boswandeling, met pepernoten. Ik probeerde de oorsprong te achterhalen. Die lag bij een bakker in Katwijk, die er begin dit jaar al mee was begonnen. Vervolgens was het ook elders in het land opgepikt, maar pas nu – dankzij TikTok – ontstond er een ware stormloop.

Ook in Vorden waren ze inmiddels te verkrijgen, zo meldde de ene eetvriend, schilder van beroep. Niet veel later kwam hij er eentje afleveren, een mooie bijkomstigheid van het eetvriendschap. Ik vond ’m erg lekker. Ondertussen jeukten de handen van de andere eetvriend, de banketbakker. Hij wilde ze maar wat graag maken. ‘Breaking news!’, appte hij donderdagochtend. Meer uitleg was niet nodig.

Ik werd er blij van, alleen al de gedachte aan de crompouce deed een bak vol levensvreugde door mijn lijf stromen. Dat zoiets onschuldigs ons met z’n allen zo kon bezighouden, vond ik prachtig. En dat we er allemaal iets van mochten vinden. Een televisieploeg ging de straat op om mensen te laten proeven. Er vielen heel wat hoge cijfers: een 9, een 9, een 8! Niet iedereen was lovend. ‘Heel erg vies!’, zei een man. Kan natuurlijk, smaken verschillen. Bericht in de appgroep: vanaf nu ook in Hengelo te bemachtigen!

Bij de bakker waar mijn eetvriend werkt, waren de crompoucen vrijdag in no-time uitverkocht. Zonder enige vorm van promotie vooraf, of het moest zijn dat er vanuit een appgroep van eetvrienden iets aan het rollen was gekomen. Wellicht had ons grenzeloze enthousiasme voor een gebakje zich verspreid. Laatste bericht: vanaf woensdag ligt de crompouce ook in Zelhem. Volop verkrijgbaar dus. Rest de vraag: hoe kun je zo’n ding fatsoenlijk eten? Misschien moet ik daarvoor eens op TikTok kijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid