Afbeelding

Duivensport

Opinie

De pas net 12-jarige Dani uit Halle is dol op duiven, zo lees ik in de krant. Met zijn duiven vliegt hij wedstrijden en dat doet hij allesbehalve onverdienstelijk. De jongeling verslaat collega-duivenmelkers, die vaak een halve eeuw ouder zijn dan hem en een schat aan ervaring hebben. Een geheim zegt Dani niet te hebben, maar dat heeft hij stiekem wel: aandacht geven, heel veel aandacht geven aan de duiven. Door ze te voeren, maar ook door er zoveel mogelijk voor ze te zijn. Hij behandelt de duiven als zijn beste vrienden.

Het maakt dat ze tijdens de wedstrijdvluchten – waarbij de duiven in Frankrijk of België worden losgelaten – zo snel mogelijk weer terug naar het hok in Halle willen vliegen. Daar waar Dani voor ze zorgt, dag in dag uit, voor schooltijd, na schooltijd. De mooiste momenten zijn de zaterdagochtenden, als achter het huis de tuinstoelen worden klaargezet en Dani samen met zijn zusjes, zijn broertje en zijn ouders zit te wachten op zijn duiven. Koffie, limonade, koekje erbij en dan het vol verwachting staren naar de lucht.

Plezier, spanning, dierenliefde, het buiten zijn, alles komt samen. Ik snap Dani, want de duivensport is prachtig. Voor mijn werk schreef ik al meermaals over duivenmelkers in de regio. Steevast spat de passie ervan af. Die passie is ook terug te lezen in de verslagen van de wedstrijdvluchten, die met regelmaat in deze krant verschijnen. Wellicht slaat u die doorgaans over, maar ik kan u aanraden dat niet langer te doen. Het is namelijk een genot om ze te lezen. 

Goede kans dat u net als ik gegrepen wordt door de verslagen van de twee duivenverenigingen uit de gemeente Bronckhorst: PV Vorden en PV Steeds Sneller, alleen de naam van de club met de thuisbasis in Hengelo is al geweldig. Deze verslagen zijn niet door een journalist geschreven, ze worden vanuit de verenigingen bij de redactie aangeleverd en samengevoegd tot één stuk.

Die stukken staan vol passages waar ik van geniet: ‘Het konvooi ging op de vleugels met de wind vol op de staart en er werden snelheden bereikt van dik over de 100 kilometer per uur.’ Ook gelezen: ‘De mannen van de lange adem openden het bal.’ En: ‘De afsluiter was voor Alphons Eikelkamp, die nog eenmaal wilde vlammen op de laatste vlucht vanuit Issoudun tot Vorden, een slordige 560 kilometer.’

Prachtig, je ziet de duiven letterlijk vliegen. De wind vol op de staart! Dat klinkt als vol in de rug, dat moet zelfs als duif heel erg fijn voelen! Volle vaart richting Nederland, richting de Achterhoek. Daar waar al die liefhebbers bij het hok zitten te wachten. Op een eerste, tweede of derde prijs, maar vooral op hun geliefde duiven, waar ze hun ziel en zaligheid in hebben liggen. Een hobby voor oude grijze mannetjes? Zeker niet, want helemaal vooraan, daar vliegen ze: de duiven van Dani uit Halle, nét 12 jaar oud.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid