Afbeelding

Topsnackbar

Opinie

Er was een lijst van topsnackbars samengesteld, zaken waar je de beste patat, frikandellen en kroketten kon krijgen. Het daarvoor benodigde onderzoek was gedaan door een PR-bureau uit Amsterdam, dat behalve een landelijke lijst ook een top 12 per provincie had opgemaakt. Omroep Gelderland wijdde er een online artikel aan dat ik – eetliefhebber pur sang – met bovengemiddelde interesse tot me nam. 

De Gelderse koploper kwam uit Doetinchem. Kende ik. Topzaak. Daaronder snackbars uit Zutphen, Velp, Nijmegen, Wijchen, Arnhem, Wageningen, Laren, Ugchelen, nog een keer Nijmegen, Vaassen en nog een keer Arnhem. Zo ongeveer precies op het moment dat ik me afvroeg waarom er geen Hengelose snackbar in dit lijstje te vinden was, kreeg ik een appje: ‘Luuk, waarom staan wij hier niet tussen?’

Bij de samenstelling van de lijst was gekeken naar de beoordelingen op Google, in combinatie met het aantal reviews. In het kader van de betrouwbaarheid van die cijfers waren alleen zaken met minimaal vijftig reviews in het onderzoek meegenomen. Zo was de Doetinchemse koploper van Gelderland door meer dan 300 mensen beoordeeld met gemiddeld een 4,8 waar vijf sterren het maximum is. Daaronder een heel aantal zaken met een 4,7. Bij een gelijke score had het aantal reviews de exacte positie in de lijst bepaald. 

Ik zocht op Google naar de beoordeling van de Hengelose snackbar. Dat was ook een 4,7, op basis van 113 reviews. Dat zou goed moeten zijn voor een plek in de top 12 van Gelderland, maar daarin dus geen spoor. Tijd voor een mini-onderzoek. Dat ging snel. Via het Amsterdamse PR-bureau kwam ik terecht bij de complete lijst van snackbars. Wat bleek: in het landelijke overzicht was de Hengelose snackbar wél te vinden. Om precies te zijn op plek 64. 

Er ging een belletje rinkelen bij de plaatsnaam: Hengelo. Alleen ‘Hengelo’. Zou het daar zijn misgegaan? Ik scrolde naar de top 12 van Overijssel en jawel: daar stond de naam van de ons zo vertrouwde snackbar op een vierde positie tussen snackbars uit Zwolle, Losser, Enschede, Rijssen en Westerhaar. Twee Hengelo’s door elkaar gehaald, we zijn er hier welhaast aan gewend. Ik mailde het PR-bureau, gerund door ene Jan. Even later mailde Jan al terug. Nu prijkte de Hengelose snackbar op plek zes van Gelderland.

De volgende avond at ik hier in de snackbar een broodje kip piri piri. Daarnaast had ik een blikje ice tea green besteld, maar één van de jeugdige en zeer vriendelijke werkneemsters vergat dat aan tafel af te leveren. Ze kreeg een reprimande met een knipoog. Dit - zo zei de uitbater gekscherend - kon niet meer. ‘Want we behoren hier nu tot de top van Gelderland én Overijssel!’ Het Amsterdamse PR-bureau had de top 12 van beide provincies inmiddels aangepast, maar welbeschouwd was er geen woord aan gelogen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant