Afbeelding

Vliegtuigen

Opinie

Het weer is tropisch, de hemel kraakhelder. Zo helder dat je van de vliegtuigen die overkomen, kunt zien van welke maatschappij ze zijn. Vliegtuigen roepen bij mij direct een vakantiegevoel op. Ik mag graag in de avonduren – als de grootste hitte is verdwenen – de tuinstoel achterover zetten en op mijn telefoon de app Flightradar24 openen. Alle vluchten zijn daarop te volgen, compleet met herkomst en bestemmingen, vluchtnummers, vliegtuigtypes, posities, hoogten, koersen en snelheden.

Dat de KLM-vlucht van Amsterdam naar Abu Dhabi over Hengelo komt, vind ik iets magisch. Ik kan er kinderlijk enthousiast van worden. Net zoals vroeger op één van de spottersplekken bij Schiphol, onderweg naar de Noordzeekust. Die parkeerplaats waar standaard een patatkraam staat. Maar nu dus gewoon vanuit de achtertuin. Een Boeing 777! Een Airbus! Een vliegtuig vol vakantievierende vriendengroepen op weg naar Budapest vliegt over Hengelo.

Dat gaat snel. Je neemt twee slokken van je biertje en zo’n vliegtuig heeft de Achterhoek doorkruist. Geen bochtige landweggetjes, gewoon in één streep rechtdoor. Binnen tien minuten hangt het gevaarte boven Münster. Ik app een vriend, die in die Duitse stad woont. Dat ik binnenkort een keer met het vliegtuig zijn kant op kom, gaat veel sneller! Ik leg hem uit wat ik aan het doen ben. Hij appt terug: ‘Ieder z’n hobby, zullen we maar zeggen.’ Moet ik om lachen. 

De passerende lijnvluchten leer je vlot kennen, het zijn steeds dezelfde. Er zijn altijd de vreemde eenden in de bijt. Die maken het ook leuk. Een vrachtvliegtuig van DHL vanuit het Amerikaanse Cincinnati, eindbestemming onbekend!? Wat vervoert dat vliegtuig? En die passagiersvlucht vanuit Madrid naar Hangzhou in China, is die niet wat uit koers? Zou een Spanjaard in China handel drijven? Een Chinees in Spanje viert vakantie, met fototoestel, dat is zeker. 

Het is ook een Engels-Poolse avond: Warschau-Birmingham, Warschau-Londen, Poznan-Bristol. Wat moeten Engelsen in Polen? Zuipen. Zou er gezongen worden in dat vliegtuig? Zouden er ook Polen richting Engeland gaan? Wat heeft Birmingham te bieden? Stad van Aston Villa en Birmingham City. Dan is daar weer Kopenhagen-Parijs, precies de route die de renners in de Tour de France in drie weken aflegden. Met het vliegtuig gaat het in minder dan twee uur. 

Ik houd van mensen die onderweg zijn, van de verhalen, de bestemmingen en wat ze zoal meenemen. Van een programma als Hello Goodbye geniet ik intens. In de achtertuin bedenk ik die verhalen er zelf bij. Het gaat eindeloos door, van Amsterdam-Warschau tot Amsterdam-Singapore. Maar ineens zijn er regendruppels. Wolken nemen het zicht weg. Weg vliegtuigen. Weg hobby. Weg vakantiegevoel. Geen punt. Er komt Nederlands weer voor terug. Heerlijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid