Afbeelding

Oerend Smart | Met zorg gemaakt

Opinie

Door de coronacrisis is er steeds meer aandacht voor het reilen en zeilen in ziekenhuizen. Beelden van patiënten die op de IC liggen, artsen die hun visie geven en zorgpersoneel dat zich een slag in de rondte werkt horen intussen bij het dagelijks nieuws. De media geven ook een inkijkje in de ruimtes en de apparatuur en het materiaal waarmee de professionals werken. Wist u dat een deel daarvan uit de Achterhoek komt? Neem de schuifdeuren van operatiekamers in menig ziekenhuis: grote kans dat ze zijn gemaakt door Metaflex Doors uit Aalten. Het bedrijf is gespecialiseerd in luchtdichte deuren, deursystemen en geavanceerde automaten. In Aalten zit ook ETI, een firma die al meer dan zestig jaar transformatoren ontwerpt voor medische en industriële toepassingen.

Voor medische technologie moet je eveneens in de Achterhoek zijn. Zo levert Varex Imaging componenten voor röntgensystemen die je bijvoorbeeld terugvindt in CT-scanners, mammografie- en bestralingsapparatuur. Het snelgroeiende bedrijf is wereldwijd actief en is in 2020 van Dinxperlo naar een nieuw pand in Doetinchem verhuisd. Exerion Precision Technology uit Ulft is een kei op het gebied van medische diagnostiek. De technieken en modules die het bedrijf ontwikkelt worden onder meer toegepast in apparaten die chemische tests uitvoeren om te kijken wat een patiënt mankeert. Dutch Diagnostics in Zutphen levert diagnoseproducten aan klinische laboratoria en ziekenhuizen in meer dan tachtig landen. Het bedrijf heeft het druk, want het doet ook in coronatesten.

Met zijn gepatenteerde matrassen is Decupré uit Didam al jaren marktleider in de zorg. Naast matrassen voor ziekenhuisbedden produceert de onderneming operatietafel-, couveuse- en brancardmatrassen. Ook levert Decupré medische hoofd-, zit- en positioneringskussens. Pal aan de Nederlands-Duitse grens, maar nog net op het grondgebied van de gemeente Aalten, zit Dibella, een textielpartner voor de horeca en gezondheidszorg. Het Duitse bedrijf heeft zich toegelegd op beddengoed, handdoeken en pyjama’s voor patiënten die in zorginstellingen verblijven. Bij confectiefabriek De Berkel BV in Varsseveld - in 1948 is het bedrijf opgericht in Borculo, vandaar ‘De Berkel’ - weten ze alles van ‘witte jassen’ en andere kleding voor zorgpersoneel. Het bedrijf is specialist in het ontwerpen en vervaardigen van beroepskleding voor de zorg. En de divisie Healthcare van Nedap in Groenlo bedenkt en ontwikkelt e-health-toepassingen, zoals elektronische dossiers voor zorgpersoneel en de patiënten of cliënten die ze ondersteunen.

Hoe divers al deze Achterhoekse bedrijven ook zijn, ze hebben maar weinig échte concurrenten. Of het nu gaat om Metaflex Doors, Dutch Diagnostics of De Berkel BV, ze behoren tot de top in hun branche. Hun geheim? Ze houden focus, zijn continu bezig met vernieuwing en gaan voor de lange termijn. Voor al hun medische producten geldt dat ze met zorg worden gemaakt.

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid