Appie Klein Brinke, Gerard ten Have en Wim Klein Kranenbarg (v.l.n.r.) van Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst. Foto: Jan Hendriksen

Appie Klein Brinke, Gerard ten Have en Wim Klein Kranenbarg (v.l.n.r.) van Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst. Foto: Jan Hendriksen

Verkeersexamens voor leerlingen basisschool komen in gevaar

Onderwijs

Veilig Verkeer Bronckhorst vecht voor continuïteit naar de toekomst 

Door Jan Hendriksen

BRONCKHORST - De afdeling Veilig Verkeer Nederland in Bronckhorst luidt de noodklok over de verkeersexamens voor de basisschoolleerlingen. De organisatie is dringend op zoek naar mensen die willen helpen bij de ondersteuning en coördinatie van deze examens die op korte termijn weer op de agenda prijken. Te beginnen met de landelijke theoretische examens eind deze maand. Daarna stappen de kinderen op de fiets voor het praktijkexamen. In Zelhem is dat al op maandag 28 maart, in Vorden op dinsdag 10 mei en in Hengelo op dinsdag 24 mei. 

In de gemeente Bronckhorst worden vanaf eind maart op maar liefst zeventien basisscholen voor leerlingen uit groep zeven en acht de theoretische en praktische verkeersexamens afgenomen. “En daarbij hebben we de nodige handjes nodig. Naast nieuwe bestuursleden zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die ons daarbij willen ondersteunen. Al is het maar één dagdeel per jaar. Zeker in de kernen Zelhem, Hengelo en Steenderen hebben we dringend nieuwe aanwas nodig. Want het gros van de huidige bestuursleden en vrijwilligers komt uit Vorden”, zegt voorzitter Dorien Mulderije van VVN Bronckhorst. 

Examens en fietscontrole
De Bronckhorster afdeling heeft in de afgelopen twee jaar door de coronapandemie alleen maar de landelijke theorie-verkeersexamens kunnen afnemen bij de oudste groepen van de basisscholen. “Nu de maatregelen zijn afgeschaald kunnen we ook de praktische examens weer organiseren. Als bestuur staan we dan ook te popelen om samen met de basisscholen, ouders, vrijwilligers, lokale fietsenmakers en de wijkpolitie van de gemeente Bronckhorst weer examenroutes uit te zetten. Vóór de examens vinden ook nu weer de fietscontroles plaats. Want de kinderen moeten op een veilige fiets aan de examens deelnemen. En dat is niet altijd het geval. Kleine mankementen worden door plaatselijke fietsenmakers ter plekke gratis verholpen”, zegt Gerard ten Have. Hij zit in het bestuur van  Veilig Verkeer Nederland afdeling Bronckhorst, samen met zijn Vordense plaatsgenoten Appie Klein Brinke, Wim Klein Kranenbarg en Dorien Mulderije, Jan Beverdam uit Laag Keppel en Jacco Voltman uit Wichmond.

Kraakhelder
Veilig Verkeer Nederland is dé maatschappelijke organisatie die al meer dan negentig jaar werkt aan verkeersveiligheid in Nederland. “Onze missie is kraakhelder: iedereen veilig over straat. We zijn geen verkeersdeskundigen maar vanuit onze visie dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen vinden we het belangrijk om oog voor elkaar te hebben en in het verkeer rekening te houden met elkaar. Wij zorgen ervoor dat mensen zich bewust zijn van het feit dat iedereen verkeersdeelnemer is en dat iedereen makkelijk een steentje kan bijdragen aan een veiliger verkeer. Dat kan bijvoorbeeld door je als vrijwilliger aan te melden èn door je als verkeersdeelnemer veilig te gedragen. Maar zonder nieuwe mensen kan VVN Bronckhorst die continuïteit van de verkeersexamens en de verkeersbelangen in de gemeente in de toekomst niet garanderen. En dat zou ontzettend jammer zijn”, aldus Wim Klein Kranenbarg die al vele jaren deel uitmaakt van het bestuur.

Meldingen
Om de verkeersveiligheid in de gemeente Bronckhorst te verbeteren kan men op onderstaande website van Veilig Verkeer Nederland melding maken van een onveilige situatie in de buurt. Deze meldingen worden bekeken door een verkeerskundig consulent en bij het periodiek overleg met de gemeente Bronckhorst en politie besproken. Zo heeft VVN Bronckhorst aan de hand van verschillende meldingen geadviseerd bij onder meer het verbeteren van de verkeersveiligheid, zoals het plaatsen van snelheidsmatrixborden, het snoeien van heggen bij onoverzichtelijke kruisingen en het (her)plaatsen van verkeersborden. Op korte termijn wil afdeling Bronckhorst zoals in het verleden gebeurde ook weer een opfriscursus organiseren voor gebruikers van scootmobiels en elektrische fietsen.


www.participatiepunt.vvn.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant