Kinderen van de Dorpsschool Halle volgen de workshop plastic recyclen van Cruise 2 Reduce. Foto: Rick de Visser
Kinderen van de Dorpsschool Halle volgen de workshop plastic recyclen van Cruise 2 Reduce. Foto: Rick de Visser

Cruise 2 Reduce: De Rijdende Recyclefabriek Op Het Schoolplein!

Onderwijs

HALLE – Groep 7/8 van Dorpsschool Halle in Halle kreeg woensdag 16 februari de primeur: de eerste workshop plastic recyclen van Cruise 2 Reduce. Onder het toeziend oog van wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst en algemeen directeur Lisette Bosch van Circulus werden leerlingen meegenomen in de problematiek van plastic (zwerf)afval. 

In de Cruise 2 Reduce bus die langs de scholen gaat zitten vier recyclemachines. Met deze machines kan plastic ‘afval’ op elke locatie worden gerecycled naar toffe producten zoals plantenbakjes of frisbees. Door de workshop ervaren de leerlingen de noodzaak van afval scheiden en hoe complex recycling werkt. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om meer te hergebruiken en minder afval te produceren.
Elke minuut verdwijnt er een vuilniswagen vol met plastic zwerfafval in onze oceaan; dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron: minder plastic gebruiken en beter hergebruiken. Om hiervoor bewustwording te creëren is Circulus samen met Trashpacker Tijmen Sissing gestart met Cruise 2 Reduce. Met deze Rijdende Recyclefabriek gaan ze langs 80 basisscholen in het werkgebied van Circulus met een workshop, met de aftrap bij Dorpsschool Halle.

Van geitenwollensokken naar hippe sneakers
De jeugd heeft de toekomst, vandaar dat bewustwording op jonge leeftijd belangrijk is. Lisette Bosch: “Daarom speelt educatie een belangrijke rol in onze samenwerking met gemeenten.” Naast dit initiatief werkt Circulus met scholen samen via het leerpakket Cleanwise. Ook Paul Hofman vindt het belangrijk om met kinderen hierover in gesprek te gaan. “Het is goed om kinderen te betrekken in het gesprek hoe we de wereld schoon achterlaten en zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Deze workshop maakt het heel zichtbaar en tastbaar wat je kunt doen met plastic als grondstof.” Tijmen vult aan: “Met Cruise 2 Reduce willen we circulariteit simpel en tastbaar maken. Zodat jong en oud écht begrijpt waarom we zuinig moeten zijn met deze planeet. Met de rijdende recyclefabriek halen we het imago van afval uit de geitenwollensokken en stoppen we het in hippe sneakers.”

Wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst en algemeen directeur Lisette Bosch van Circulus. Foto: Rick de Visser

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid