Jan Jansen en Alma ten Bruin stoppen met de jaarlijkse Lentefair in de tuin bij hun wijngaard Um d’n Olden Smid in het buitengebied van Zelhem, vlakbij Keijenborg. De tiende editie op Tweede Paasdag – maandag 10 april – zal de laatste zijn. Archieffoto: Luuk Stam
Jan Jansen en Alma ten Bruin stoppen met de jaarlijkse Lentefair in de tuin bij hun wijngaard Um d’n Olden Smid in het buitengebied van Zelhem, vlakbij Keijenborg. De tiende editie op Tweede Paasdag – maandag 10 april – zal de laatste zijn. Archieffoto: Luuk Stam

Tiende editie van Zelhemse Lentefair op maandag 10 april (Tweede Paasdag) is tevens de laatste

Natuur

Lentefair vindt plaats op Tweede Paasdag

Door Luuk Stam

ZELHEM – Voor het laatst zal er op maandag 10 april (Tweede Paasdag) een Lentefair plaatsvinden op het terrein van wijngaard Um d’n Olden Smid in Zelhem. Het is de tiende keer dat Jan Jansen (69) en zijn vrouw Alma ten Bruin (63) hier op een steenworp afstand van Keijenborg hun achtertuin openstellen voor dit evenement. Met het bereiken van dit jubileum hebben de twee besloten er na deze editie een punt achter te zetten. “Aan alles komt een eind”, klinkt het. “Na tien jaar is het mooi geweest.”

De Lentefair begon hier ooit op heel kleine schaal, met plantjes ruilen, geïnitieerd door tuinliefhebster Ten Bruin. Een jaar later kwam er een combinatie met de verkoop van wijn uit de eigen wijngaard. In de jaren daarna ontwikkelde het geheel zich in samenwerking met Groei & Bloei tot een jaarlijks evenement met zo’n veertig kramen en steevast meer dan duizend – soms zelfs bijna tweeduizend bezoekers. De bloemen en planten bleven altijd terugkomen en werden aangevuld met onder meer streekproducten, eten en drinken, ambachten, huisnijverheid en kunst.

Het publiek kon daarnaast jaarlijks op heel wat vertier rekenen. Dat zal tijdens de laatste editie niet anders zijn. Zo wordt de dag geopend door drie trekharmonicaspelers, die de bezoekers om 11.00 uur mee het terrein op nemen. Vervolgens is er een demonstratie zeismaaien, iets dat belangstellenden onder begeleiding ook zelf mogen proberen. Tevens zal er op het terrein een kinderboerderij te vinden zijn. Ook is er een klompenmaker aanwezig, net als een imker en een uilenspecialist met zelfgemaakte uilenkasten. “Natuurlijk zullen ook mijn eigengemaakte sieraden en onze wijnen niet ontbreken”, vertelt Ten Bruin, die net als haar man uitkijkt naar Tweede Paasdag. “Wij hopen dat er weer heel wat mensen een kijkje komen om nog één keer de gezellige sfeer van onze Lentefair te ervaren.”

Wijngaard Um D’n Olden Smid is te vinden aan de Keijenborgseweg 31 in het buitengebied van Zelhem, vlakbij Keijenborg. De Lentefair vindt hier plaats op Tweede Paasdag (10 april) van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is 3,00 euro. Parkeren is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant