Een grote vos koestert de zonnestralen in het bos bij Ruurlo. Foto: Sander Grootendorst
Een grote vos koestert de zonnestralen in het bos bij Ruurlo. Foto: Sander Grootendorst

Lentebode grote vos laat zich volop zien

Natuur

REGIO - De grote vos is geen vos, maar een vlinder. Zoals ook de kleine vos dat is. Die laatste komt algemeen voor, al wordt-ie de laatste tijd vooral in het oosten van het land minder vaak gezien. Die eerste, de grote dus, was ooit algemeen, vervolgens vrijwel uitgestorven, maar is bezig aan een come-back. Wat niet betekent dat ze al net zo talrijk zijn als de kleine. Alles is relatief.

Door Sander Grootendorst

Vorige week werd de grote in korte tijd opeens veel meer waargenomen dan gewoonlijk. Een zonnige lentedag na wekenlange frisheid bracht de vlinders in beweging. Ze lijken weliswaar sterk op de kleine, maar houden er een andere leefwijze op na, zijn op bos en park georiënteerd. De rupsen van de kleine vos krijgen brandnetels te eten, die van de grote iepen- en soms populieren- of wilgenblad. De vlinders drinken in het voorjaar van wilgenbloemen en in de zomer honingdauw en sappen van bomen. Het vrouwtje legt in die bomen haar eitjes. Een overeenkomst is wel dat beide soorten overwinteren als vlinder. De grote vos doet dat het liefste in een holle boom. Knappe staaltjes overlevingskunst voor zulke tere insecten.

De grote vos die wij bij Ruurlo zagen, vloog met een gehavende rechtervleugel rond. Maar hij had het gered. Nu nog voor nakomelingen zien te zorgen. Zwerftochten ondernemen op zoek naar vrouwtjes. Of een grote vos een hij of zij is, kun je aan het uiterlijk niet zien. Maar we dachten toch eerder aan een hij: vanaf zijn plekje in de zon joeg de vos een mannetjescitroenvlinder en zelfs een aardhommelkoningin in een felle achtervolging de stuipen op het lijf. Overdreven concurrentiegedrag, het zij hem vergeven.

Daarna dwarrelden meerdere grote vossen de mailbox in: de vlinder had zich ook in Winterswijk, Zelhem, Vorden en Deventer vertoond. Een check op internet leerde dat er in Oost-Nederland sowieso vele tientallen waren ontwaakt uit hun lange winterslaap, die al in september begint. De helft van het jaar zijn grote vossen in ruste. Maar nu is het tijd voor actie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant